友人C嘅介紹下剛好有心情食自助餐, 已經有一段時間沒有食自助餐了, 正如介紹一樣餐廳面積大, 座位相當多, 雖然最初打電話來時話FULLY BOOKED但留名作WAITING LIST果然到時到侯電話到, 位置唔算差但太座嫌冷氣太大, 待應亦給予轉位, 沒有絲毫面色, 態度友善,食物是應有盡有, 質素是中間少少偏上, 海鮮類以即開生蠔作招徠, 一碟有三隻,三隻不同來源地的生蠔任君品嚐, 其他海鮮類都係一般見開嗰D, 烚蝦相當大隻, 醃三文魚都有兩三款, 日式刺身櫃都有些特別少少嘅野就係牡丹蝦一隻一隻用杯裝飾好, 呢個較有諗頭, 而再行兩步會見有燒海鮮/五花腩,菠蘿的燒烤區, 攞來食過但只是一般, 再隔離是天婦羅炸物專區, 新觧即炸的炸物一定程度都算達到某個水平, 但礙於原材料不會是太頂尖的質量, 7折收貨吧, 麵包區的麵包一般只有外籍人士會幫襯,因為一般香港人會感覺在自助餐食麵包好蝕底, 但我是個不折不扣嘅包癡, 寧可扣起其他食物的份量好歹也會試一兩件麵包, 以酒店的西式麵包來說這裡的麵包都做得有板有眼不妨一試, 湯類一中(燉湯)一西(南瓜忌廉湯), 各有特色,由於吃罷燒牛肉後,胃容量

由於吃罷燒牛肉後,胃容量減少中式食物今次未能品嘗唯有下次

而主菜的燒牛肉區除了燒牛肉之外,還有燒羊架, 燒蔬菜-主要是根菜類,  燒牛肉受制於成本所限, 即使係肉的中間部份肉色嫩紅但牛肉味仍然好少, 甜品區的甜品即使未必每一款都做到個味道/但擺陣出來是美輪美奐, 另有一部軟雪糕機在似乎運作的, 不過本人比較喜歡硬雪糕, 所以只食咗幾個味道的MOVENPICK雪糕球,還是覺得這牌子的雪糕就只有云尼嗱味是最香滑的, 飲品的咖啡或茶不過不失啦吧

2018-06-26