2008-08-08 12 浏览
剛收到好消息,又過左去太子果頭,就打算食返餐壽司慰勞下自己 (又多個藉口比自己食 ) ~ 一個人仔想食壽司,但又唔想食連鎖色壽司店... 行到去「味壽司」門前,就誤打誤撞咁走入去。叫左三個壽司 千禧之戀:類似花之戀壽司,但有埋海膽同甜蝦。兩塊三文魚肥美程度一般,但勝在幾新鮮;一向對海膽麻麻,但呢度就幾好,有鮮味... (好怕出面有 d 係臭的);個甜蝦細細舊,但都係好鮮甜,肉質彈牙;而蟹籽就同出面壽司舖差唔多啦。總括而言,比一碟既錢就可以試四樣野,都幾抵架﹗ 海膽醬燒蟹棒:本身個蟹棒都幾鮮味,同埋「蟹肉」都幾靚下,但佢燒得燶左少少,所以初初食落去係有少少燶味。而且加埋所謂的「海膽醬」就好像是畫蛇添足了 ~ 講真,海膽醬既味係完全唔出,只係上菜時有少少香味... 同埋食落去夾埋又怪怪地咁,我情願佢就咁加沙律醬係蟹棒上便好了。 火焯三文魚腩:三碟之中,呢個我最鍾意既... 佢既三文魚腩選料非常好. 感覺到係肥美得黎.. d 脂肪分佈得很平均果種 ~ 而佢火焯既火喉都剛剛好,食起上黎係暖暖的.. 同埋整塊都係滑滑的。上面既洋蔥係越食越甜,同個火焯三文魚腩配合得岩岩好。平想食軟殼蟹手卷,但佢

叫左三個壽司

平想食軟殼蟹手卷,但佢一叫要叫兩客... (其他果 d 可以一件件咁叫架喎 ~) 所以冇叫到。講真,雖然係幾好食,但平均一碟都要成廿幾蚊,都幾肉赤,之後都可能會少機會再去了。
千禧之戀