2K
2009-09-20 107 浏览
19-9-2009離開海港城都差不多 8:15pm, dinner 嚟到亞士厘道碰運氣. 兩個人食 Pizza Express 太有難度, 對面間意大利餐廳又太 "out bud", 最後入了街尾呢間居酒屋, 還掂食過佢舊鋪的 lunch (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1959777) 及 dinner 都不錯.每人一碟的前菜係汁煮 (?) 白蘿蔔/魔芋/紅蘿蔔/腐皮堆到滿滿的, 爽爽甜甜又清新, 好喜歡 清酒煮蜆: 蜆仔頗厚肉, 十分嫩, 酒香點到即止, 鮮甜味十足, 正 不過有一兩隻有沙, 食到「霹靂啪嘞」, 美中不足.燒雞泡魚干: 熱辣辣, 燒得微焦, 食落好甜, 幾油; 而黃色的應該係落了點 mustard 的蛋黃醬? 酸酸甜甜又帶點 wasabi 嗰隻攻鼻, 好惹味.牛舌鹽燒: 薄切牛舌燒得鹹香乾身, 口感爽身又豐厚, 呢個好好食!三文魚茶漬飯: 好耐無食! 熱得燙口, 飯索晒清甜又帶淡淡魚香的湯底, 加埋紫菜及不知名 herb (即用嚟整蒸蛋嗰隻香葉, 唔知乜
19-9-2009

不過有一兩隻有沙, 食到「霹靂啪嘞」, 美中不足.

三文魚茶漬飯: 好耐無食! 熱得燙口, 飯索晒清甜又帶淡淡魚香的湯底, 加埋紫菜及不知名 herb (即用嚟整蒸蛋嗰隻香葉, 唔知乜嚟?) 的香, 味道清而不寡, 好食. 不過份量比想像中大得多, 3 個人 share 都得, order 的話要留意.

日式蛋卷: 食落好熱好軟熟, 蛋香輕輕的, 不過味道實在淡了 d, 我都係較喜歡甜一點的玉子...

日式煎薄餅: 即 okonomiyaki? 又一好耐無食
面頭有大量木魚 flakes, 仲有酸薑, mayonnaise, 燒汁之類, 食落唔油膩, 幾香口, 無「一團粉」的口感, 不過我覺得燒汁唔多夠, 食落唔夠惹味.

食物不錯, 環境日本 feel, 招呼亦好, 埋單每人約 $190, 係尖沙咀不錯的開飯點.

P.S. walk-in 入座竟然撞到舊同學「伉儷」, 仲要坐正喺佢哋隔嚟, 世界真細小
呀吓
亞士厘道尾
好喜歡醬汁!
一人一碟前菜, 不過我食埋朋友嗰份 xD
無沙就 perfect 了
好食到(手)震
三文魚我麻麻, 但茶漬飯又唔同
Japanese pizza?
還是喜歡甜食的
2009-09-19
亞士厘道尾
好喜歡醬汁!
一人一碟前菜, 不過我食埋朋友嗰份 xD
無沙就 perfect 了
好食到(手)震
三文魚我麻麻, 但茶漬飯又唔同
Japanese pizza?
還是喜歡甜食的