2022-07-19
店舖地理位置唔算方便,出地鐵站後需步行一段時間(約8分鐘)。到達後見到店門口有一批人等緊外賣,堂食等位反而唔多,所以我同另一半好快就可以入座。餐廳裝潢以香港80年代風格為主題,滿滿懷舊感,燈火通明又帶俾客人店鋪整潔嘅感覺。一坐低望望個餐牌,原來款式都幾多,粉麵飯樣樣齊,就連番茄湯都有得揀要唔要麻辣。🍅招牌「麻辣番茄湯米線 配牛乳炒蛋 加一餸」$43/$55酸酸麻麻嘅感覺非常醒胃,番茄味濃,每一啖湯都會見到有番茄蓉,加埋牛乳炒蛋一齊放入口十分匹配。米線偏彈牙,如果覺得口感唔岩仲有通粉、米粉、公仔麵可以揀(唔推薦上海麵)。個餐仲可以揀一個餸,我叫左隻招牌瑞士雞脾($55),但略嫌肉質唔夠嫩滑。另外亦+$8追加叉燒,反而叉燒俾左好大驚喜我,首先份量超多,食到碗底都仲見到有叉燒,而且每一舊size唔細,肥瘦適中唔會攝牙罅,建議大家下次一餸可以只叫叉燒($43)。🍛金牌「咖哩豬扒飯」$58咖哩係港式風味唔算太辣,相對較為普通,但勝在份量多豬扒大件,薯仔都有三大舊,夠哂飽肚,不過不失。試過一次之後覺得番茄湯真係可以再encore,所以帶左幾個朋友去,佢哋有叫蔬菜餃、牛丸、鮮牛肉,但都係我叫嘅叉燒最
🍅招牌「麻辣番茄湯米線 配牛乳炒蛋 加一餸」$43/$55
🍛金牌「咖哩豬扒飯」$58
試過一次之後覺得番茄湯真係可以再encore,所以帶左幾個朋友去,佢哋有叫蔬菜餃、牛丸、鮮牛肉,但都係我叫嘅叉燒最好食,嘻嘻。
P.s. 早前疫情嚴重取消晚市堂食,我同另一半經foodpanda叫番茄18外賣自取,價錢再平啲,份量依舊。