2017-06-07
週末同朋友系銅鑼灣行完街想食晚飯,但奈何銅鑼灣食店林立,有時想揀間好d ge,又啱食ge真係要花d時間!!今次就系朋友介紹下去咗Meat King食!呢度主打系日式ge漢堡扒同有個豐富ge沙律bar!坐低之後當然第一時間睇下個沙律bar la(加$58)!距個沙律bar有曬飲品,沙律,小糕點,雪糕,飯,意粉等等,都幾豐富,齋系個沙律區就有幾種生菜,而且醬汁都好多款式,凱撒醬啊,日本芝麻醬等等,總有一款啱你口味~而飲品就有果汁或者汽水或者茶類,以呢個價錢都真係幾抵~而系距個special menu度,我地就叫咗:海膽北海道牛卷($99)& 鵝肝壽司($99) & 巴馬火腿配無花果($58)海膽鮮甜,無腥味,而距個半熟牛肉,肉質嫩滑,配埋距個汁真係好夾個汁系甜甜地ge,上面有d蔥花鵝肝壽司真係頂級滋味!!鵝肝特厚之餘,兩面煎到香脆,但裡面系爆creamy爆多汁!份量真係好足!!4件啱啱好好邪惡真係!!但必須襯熱食,凍咗個口感我覺得無咁好巴馬火腿上面有小小橄欖油,食落味道濃烈,好香,加埋距個無花果乾好甜,2者互相輝映.溫泉蛋他他汁漢堡扒(180g $148)+$40升級轉安格斯牛每個漢堡扒距
坐低之後當然第一時間睇下個沙律bar la(加$58)!
而飲品就有果汁或者汽水或者茶類,以呢個價錢都真係幾抵~
而系距個special menu度,我地就叫咗:
每個漢堡扒距都會有4款醬汁比客人選擇,分別系:牛扒醬汁,蜜汁,柚子醬,照燒汁,而呢個漢堡扒我就選了柚子醬,柚子醬食落比較清爽,
令到個扒油膩感無咁重,比較適合女士,漢堡扒系安格斯牛mix豬肉,牛肉味都好濃,肉質細嫩,絕不似出面食到果d好似柴咁干...因為我曾經食過一間又係
標榜主打日式漢堡扒ge餐廳度食...距個漢堡扒完全系中式ge蒸肉餅- -,仲要系d肉質鞋到爆,但相反呢度ge漢堡扒系好嫩滑,而且值得一贊系距ge鐵板夠曬熱力,
可以一直微微keep住扒ge溫度,唔會令距凍曬,唔錯ge漢堡扒!值得食!!
漢堡扒配牛柳粒($228)+$40升級轉安格斯牛
咁距個漢堡扒上面都講咗,咁講下距個牛柳粒,食完牛柳粒始終都係喜歡完整ge牛扒@@(雖然漢堡扒都好正,但食法不同lor)
距個牛柳粒一開始系生生地,然後用距ge鐵板去整熟距!咁睇個人喜好啦,我中意3成熟,就2面反1下就食!真係好嫩滑啊~完全肉汁爆出,美味滿分!!
然後再選埋距個牛扒醬汁,刺激味蕾!正啊!
好不錯ge日式漢堡扒,估唔到漢堡扒都可以咁正(可能之前系其他餐廳食出陰影...)但呢度令我對漢堡扒改觀,不妨一試~