2022-07-03
雖然香港仲有疫情,但係我點都唔理有得堂食就堂食,咁今日同朋友嚟咗北角呢間 韓式燒肉店度食飯,今次嘅第一次試,一入到去個景真係幾靚, 幾適合情侶或者慶祝生日呢度打卡,咁我同朋友就叫咗呢一個濟州五花肉套餐,包括以下:大八爪魚鬚: 呢個其實八爪魚已經有味同新鮮,當你燒起上嚟其實都唔需要再點其他醬汁,因為由於八爪魚幾有鮮味,而且呢個海鮮都幾新鮮,如果燒嘢食嘅話,食材最重要係新鮮, 所以呢嗰八爪魚我自己都like。 因為自己食得出八爪魚嘅鮮味。牛小排: 食到咁鮮嫩嘅牛肉 ,燒大概7成熟, 肉質鮮嫩軟熟 、肉質彈牙及口感佳, 牛亦都分佈出少少油脂,感覺良好。豪快嚴選牛舌:其實自己就比較鍾意食牛舌,因為牛舌真係唔使一兩分鐘就食得, 因為自己鍾意比較食生嘅牛肉, 大家可以燒到七成左右我覺得個味道較佳。 不過呢度嘅牛舌就比較大塊少少,可能要多小小嘅時間去燒濟州五花肉 :五花肉半肥瘦就最好味 ,呢個五花肉我覺得都幾正,燒起上嚟有咋咋聲,同埋啲豬肉呀我覺得 肥肥哋都幾好食,因為五花肉唔肥我覺得就唔好食燒起身你就冇咁滋味。 醬油豬排骨肉:呢個豬排骨, 佢食起上嚟肉質軟熟, 同埋食個豬肉嘅時候,啲肉汁加酱油喺口
醬油豬排骨肉:呢個豬排骨, 佢食起上嚟肉質軟熟, 同埋食個豬肉嘅時候,啲肉汁加酱油喺口到出曬嚟, 喺豬肉個面上有少少甜味,口感出哂嚟。 呢個我個人都幾推薦係我最鍾意食之一。
韓式炒粉絲:咁其實呢個粉絲,其實炒得真係唔差,不過我覺得佢炒得都算係濃味,而且亦都好多料喺度所以食落去就感覺健康,底下佢有D醬汁我覺得有少少似豉油, 整體嚟講算不錯。
最後我同朋友飲埋個梳打就閃人,因為食啲燒烤都令人哋口渴,所以呢個梳打我覺得解喝,Anyway如果大家鍾意食韓燒嘅話,大家可以試下呢間餐廳,因為我覺得佢個場地都幾ok,同埋食物質素都可以,而且服務嘅質素亦都ok, 大家得閒可以試下。