2017-09-26
今晚想食日本菜,之前食過黃大仙果間和氣食堂覺得唔錯,今次揀番朋友家附近的沙田和氣食堂! 都係食到好飽好滿足咁離開 哈哈我地叫左三文魚鮮果蟹籽沙律做前菜,三文魚切到細細條,但幾新鮮。蟹籽有好多😍 令到沙律嘅口感好豐富!!仲有芒果、火龍果、奇異果同埋好多生菜。叫左幾款燒物,最鐘意嘅係三文魚鰭!!鹽燒三文魚鰭三文魚鰭有好多魚脂,所以食落勁香,只係加少少鹽已經帶出佢嘅香味,入口即融嘅感覺真係好幸福 哈哈燒牛舌牛味重,唔韌, D醬汁幾好味!黑豚肉肩燒丼呢個黑豚肉片真係無得頂!因為燒過嘅關係,好香燒烤味,加埋d燒烤汁撈飯,正呀!三色刺身丼,刺身有三文魚、油甘魚同埋鰻魚,每樣3塊,仲有甜蛋同蟹籽。三文魚同油甘魚厚切,肥美。鰻魚味道都唔錯。飲品叫左草莓番石榴熱情果梳打,草莓味較突出,有一點點熱情果嘅酸甜味。好大杯,兩個小女生飲都夠。
叫左幾款燒物,最鐘意嘅係三文魚鰭!!
鹽燒三文魚鰭
燒牛舌
牛味重,唔韌, D醬汁幾好味!
黑豚肉肩燒丼