2007-12-03 10 浏览
多數行開沙田坳山才會到黃大仙食飯.上星期三個人去詠藜食小籠飽、當然會叫招牌擔擔麵、茄汁炸魚塊、蛋白塞螃蟹和粟米蝦仁炒飯.對於三個少女來說是太過豐盛、不過行完好應該補充一下.小籠飽皮好薄,太薄一夾即穿失分.新鮮造熱食又加返分.上次我mother話其實這間的小籠飽不是正宗.因為佢\係上海長大的食慣正宗的飽.王家沙的會較好.75分炸魚塊正,.甜甜酸酸好開胃.炸粉不多.酸味及醬汁平均地分佈在魚塊,可惜一d都唔脆.都有70分蛋白塞螃蟹顏色好靚.雪白堆中加一粒蛋黃.味道都好配合.不過我本人對蟹一般.看來好似好濕.我盡力欣賞味道有85分粟米蝦仁炒飯我冇認真試過..所以唔評佢\皇牌\"擔擔麵\"..味道係好香好濃花生麻辣醬味.但當我差不多食左七八成唔覺意咁望到一堆味精佔在碗邊上.servers and Chef太大意啦.立即扣25分.原本有90分得返65分..你可以加入去但唔好俾我知唔好俾我見得到.用味精..可以話冇料到.個小籠飽師傅唔錯.佢\樂意同人吹水.介紹個糰粉點發酵ok!
對於三個少女來說是太過豐盛、不過行完好應該補充一下.

味道有85分

粟米蝦仁炒飯我冇認真試過..所以唔評佢\

個小籠飽師傅唔錯.佢\樂意同人吹水.介紹個糰粉點發酵ok!