2007-07-28
看見食評幾好,又剛在附近經過,便上來一試。得兩個人,不能叫太多,只試了幾樣食物,包括:生煎包、宋嫂魚羹、東坡肉和杭州炒麵。生煎包- 外皮幾脆,但脆得來偏硬,肉餡唔得鮮味,湯汁又過多,另內皮過濕變淋,唔算太出色,但也不至難食。宋嫂魚羹- 細細碗,外貌幾靚仔,但食落魚肉帶有腥腥地的味道,相信應該係魚肉唔夠新鮮,加入薑片也不能完全霹走那陣腥味。有點可惜!東坡肉- 外貌好靚仔,相信應該係用老抽令肥肉的色澤更上色,可惜肥肉表面太油;可能燜煮時經常開蓋令瘦肉變得太鞋;跟東坡肉一起上的麵包,唔得鬆軟又硬,食落口的感覺只是一口油,完全食唔出應有的香味和口感,有點點失望。杭州炒麵- 侍應特別推介,就決定試試吧,但一上看見外貌,心想:怎樣感覺這樣像豉油王炒麵的?食落口,感覺就更加相似,而且過份鹹,完全沒有什麼特色,又唔算好食,還要推介?人少,沒有試過幾多味菜,也可能沒有叫到出色的菜,不敢說唔好食,只是感覺一般吧!