2023-05-07
因為夜晚要過港島呢邊食飯,所以就早啲過去順便慢活一下。今次就去咗近上環嘅Paintable Cafe,喺Openrice亦係一面倒嘅正評,今次係tea time時間先去,一去到唔需要等就有位,職員俾咗個QR Code我地自助落單,我同另一半就嗌咗:1)Americano ⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2)Latte ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3)Scones (Mocha & Earl Grey) with Nut Butter ⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️因為去之前都已經食咗lunch,所以淨係嗌咗兩杯咖啡同Scones就算,杯Americano我另一半淨係一個評價,好似飲緊涼茶咁🥸而杯Latte我就覺得個比例唔錯,奶同啡之間都平衡得好好。而個Scones可以係成餐最大嘅問題,不論係Mocha定Earl Grey,用叉一吉落去就會散晒,係用叉食唔到,基本上要用匙羹食,而個口感亦都唔令人討好,入面太過乾身,反而個Nut Butter個人覺得有驚喜,配落Scones去食係有1+1大過2嘅效果,所以我比3粒星,有2粒都係黎自個醬,我同另一半都係好少嘥嘢,但去到最後都淨返啲Scones。最後埋單$135,合理
1)Americano ⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2)Latte ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
因為去之前都已經食咗lunch,所以淨係嗌咗兩杯咖啡同Scones就算,杯Americano我另一半淨係一個評價,好似飲緊涼茶咁🥸而杯Latte我就覺得個比例唔錯,奶同啡之間都平衡得好好。而個Scones可以係成餐最大嘅問題,不論係Mocha定Earl Grey,用叉一吉落去就會散晒,係用叉食唔到,基本上要用匙羹食,而個口感亦都唔令人討好,入面太過乾身,反而個Nut Butter個人覺得有驚喜,配落Scones去食係有1+1大過2嘅效果,所以我比3粒星,有2粒都係黎自個醬,我同另一半都係好少嘥嘢,但去到最後都淨返啲Scones。最後埋單$135,合理價錢水平。
總括嚟講,呢間咖啡店唔近地鐵站,要行一段路先到,夏天行去都略嫌有啲辛苦,另外咖啡店環境比較狹窄,枱應該都係10張唔到,而衛生方面亦比較多啲蚊滋仔同烏蠅仔飛黎飛去。但可取嘅地方就係不設時限可以坐多一陣。西區其實都仲有好多地方有唔同特色嘅咖啡店,所以如果順路經過,就不妨一試,但本人認為唔需要特登去。