2018-04-25
同兩老行APM行到攰,就過咗去鱷魚恤中心諗住走人,行過見到呢間米線陣,門面企理又光猛,所以決定試下新嘢,食埋個晚飯先返歸。湯底選擇多,餸類選擇亦足,可惜我哋心儀嘅豬軟骨呢間分店冇做,所以就嗌咗其他餸。牛𦟌香菜濃湯米線 $41如圖所見,牛𦟌9蚊得兩片,唔鞋味道都幾好!個湯清清哋,味道其實都勉強合格嘅,老人家都冇話唔好食。不過除咗牛𦟌少,米線都少,要扣分!鮮蝦雲吞香菜濃湯米線 $40雲吞8蚊有3粒,算係咁啦,味道係唔錯嘅,食得出蝦嘅鮮味!不過米線份量又係勁少囉⋯⋯香酥豬頸肉酸辣湯米線 $40個湯底真係超正!醋味香醇又唔會搶喉,加上帶點微辣,兩三下手勢已經飲咗大半碗湯!配豬頸肉其實都幾好味,浸咗湯都仲感覺到香酥,不過份量又係超少,而且豬頸肉嘅Size係超細塊⋯⋯應該叫豬頸肉碎先至正確白裡紅蒜泥白肉 $34 & 紅油皮蛋 $11蒜泥白肉不錯不失,肉夠肥夠滑,做到入口唔會膩,只是略嫌蒜味不夠。紅油皮蛋,如圖所示,就是紅油加皮蛋,賣相和味道都係認真麻麻。雖然位於觀塘市中心,而且價位仲唔貴,味道其實都OK,個酸辣湯仲要係好正。但係份量真係少得可憐,我哋三個人6點幾未肚餓就走入去食,叫咗三碗米線兩款小
牛𦟌香菜濃湯米線 $41
牛𦟌香菜濃湯米線
如圖所見,牛𦟌9蚊得兩片,唔鞋味道都幾好!
個湯清清哋,味道其實都勉強合格嘅,老人家都冇話唔好食。
不過除咗牛𦟌少,米線都少,要扣分!
鮮蝦雲吞香菜濃湯米線 $40
鮮蝦雲吞香菜濃湯米線 $40
雲吞8蚊有3粒,算係咁啦,味道係唔錯嘅,食得出蝦嘅鮮味!
不過米線份量又係勁少囉⋯⋯
香酥豬頸肉酸辣湯米線 $40
香酥豬頸肉酸辣湯米線
應該叫豬頸肉碎先至正確
白裡紅蒜泥白肉 $34 & 紅油皮蛋 $11
白裡紅蒜泥白肉
紅油皮蛋
但係份量真係少得可憐,我哋三個人6點幾未肚餓就走入去食,叫咗三碗米線兩款小食,食完都可以唔覺得飽⋯⋯
如果肚餓要搵食嘅話,就真係要諗清楚喇。