觀塘區返工,喜歡捐窿捐"la"發掘新餐廳,今日黎到呢間小店,好有特色!有種懷舊老店既感覺,雖然唔係酒樓,但都係茶樓既碗碟上枱,仲有碗水俾你洗野,好有感覺!我地三個人叫左幾樣野食share,分別係涼伴海蜇、獅子頭、炒鱔糊再加小籠包,獅小頭同炒鱔糊係一人餐,會配飯+湯,其中一個轉左擔擔麵。食上海野最喜歡食小籠包,店員都好細心,拎小籠包黎既時候,特別提醒我地小籠要襯熱食,所以我地都即刻食~皮既厚度適中,唔會太厚,但都唔會薄到好易一夾起就散,肉同湯既分配都合宜,唔怕因爲湯太多太熱會整親,正😋😋獅子頭配有白菜,肉質都幾好,唔會因爲一大個球狀就熟得唔均勻!煮得剛剛好,肉質唔錯。炒鱔糊係朋友黎到就話叫既,我好似第一次食鱔糊,覺得幾好味,食落唔un,有咬口,加埋個汁,送飯超正!海蜇因爲我地後叫,所以都變左唔係飯前小食,但都食得好開心,我覺得海蜇有時容易變得好鹹,但佢又冇喎!擔擔麵有辣同唔辣揀,因為我地唔太食得辣就叫唔辣,擔擔麵係好味到我不停再添😂差啲搞到有人食得好少!野飲方面我同另一個朋友分別叫左豆漿同八寶茶,豆漿係pack好左既,飲落唔太甜,幾好!八寶茶就係我好少見到,而且之前飲過覺得好飲,所以見到

野飲方面我同另一個朋友分別叫左豆漿同八寶茶,豆漿係pack好左既,飲落唔太甜,幾好!八寶茶就係我好少見到,而且之前飲過覺得好飲,所以見到有得叫,即刻點!八寶茶顧名思義有八樣材料,驟眼所見有紅棗、果皮、菊花、杞子等等,飲落去甜甜地,係清甜既味道!仲要有得再加水架!!值得一叫!!

最後叫左個甜品,豆沙鍋餅,黎到時係熱辣辣,所以大家要小心辣親呀,食落冇死甜既感覺,係真係豆沙既甜,冇其他加工味道,食得好開心!!

總括而言,食得好滿足🤤
2019-02-28