2018-12-12
聽人講左好耐話九展開outlet, 但一直冇時間嚟, 今日就趁著放假同媽咪嚟逛下。不驚不覺逛完已經差唔多四點,所以我地諗住食個早晚餐,癈事返屋企煮。其實呢個場都幾多餐廳,但天氣凍凍地我就想食飯, 行過見到老夫子😍😍😍,即刻走入嚟, 有親切感嘛!呢間同元朗嗰間唔同, 元朗就係正式餐館,所以餐牌菜式豐富多元化,呢間就比較似茶餐廳,餐牌都簡單好多😏。雖然有下午茶餐牌, 但因為我地諗住當晚飯,所以就點正餐。媽咪要左個無骨海南雞飯,而我就點左「降龍十八掌之豬豬手」😝。媽咪呢個無骨海南雞啖啖肉,好懶啫😝,雞皮肥而不油, 仲有啲爽脆, 個油飯夠哂味👍,就連三味醬料都好地道。我個豬手飯呢?其實佢上枱時我個心暗地裡有少少失望,因為佢個擺盤好鬼普通,份量又唔大,明明個名好鬼神架嘛😏。但做人真係不能以貌取人啊, 件豬手一啖咬落,嘩,好腍好入味,豬手皮彈牙帶點膠質,感覺好有骨膠原😋!媽咪話最讚係佢好乾淨,一條豬毛都冇😅,睇得出廚房對食材嘅要求喎😏。睇得出啦,佢食左我半份豬手囉,攪到我想單點多份豬手添😜😝。