推薦度100%的餐廳!在中環巷弄新開了一家新餐廳~老闆在全國各地的餐廳擔任大廚,由於疫情持續,老闆因此留港自立門戶!老闆喜歡中西合璧,將中式飲食元素加入各個國家料理。餐廳樓高兩層,裝潢簡潔有格調,料理方面可以媲美fine dining,好驚喜!侍應每道菜都會詳細介紹!還不含加一服務費,良心到爆!△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ ▽ △~前菜~🔹◉ Pani Puri印度嘅脆波波相信都唔陌生!將蟹肉沙律配上青瓜絲,釀入脆波波內!外殼脆卜卜,而蟹肉鮮甜而且足料,充滿整個脆波波,咬下去爆汁!好驚喜,一問之下原來加入了美乃滋,難怪層次咁豐富啦!超班前菜已經給我們帶了良好印象。🔹◉麻婆豆腐$98有冇諗過麻婆豆腐,都可以fine dining 形式呈現?呢一道麻婆豆腐簡直係衝擊左我對麻婆豆腐嘅認知!廚師創意十足,選用黃豆黃豆打成幼滑、重黃豆香既鷹嘴豆泥醬hummus。取代原有的豆腐。再使用麻辣醬炒的雜菌,惹味微辣!神還原麻婆豆腐裏面嘅辣肉碎,加上食用花同埋炸蓮藕片,錦上添花。蓮藕片再加上Soy bean hummus係絕配!~主食~🔹◉ Zhanjiang Chic

~前菜~
🔹◉ Pani Puri

🔹◉麻婆豆腐$98

~主食~
🔹◉ Zhanjiang Chicken
由於餐廳主打fusion料理,加入中式餐飲嘅元素!令人驚喜爆棚一定要讚吓廚師好識得食,選用鮮嫩湛江雞!慢煮雞肉更嫩滑!
亦以生蠔、雞骨熬成醬汁,伴碟的所以的柚子胡椒醬。配菜有雪耳、木耳、以及西蘭花苗。雞骨味道,更加係畫龍點睛!

🔹◉紅酒牛肉汁燒烤鱔意大利飯
鰻魚飯大家就食得多!但係加上紅酒牛肉汁的鰻魚飯真係少見!鰻魚大大片好厚身,紅酒同鰻魚都幾夾,滑溜的魚肉帶點酒香。
意大利飯芝士極濃郁,加入菜心跟萵荀,口感爽脆又夠fushion,喜歡芝士的你不能錯過

甜品
🔹◉ Chrysanthemum Pu'er $98
料理以茶入饌相當普遍,但以「菊花」「普洱」入饌比較少見,但係廚師同樣處理得好好!食完真係另人有愉悅既感覺!(高境界)
普洱巴斯克芝士蛋糕,入口有淡淡茶香,不膩很怡人。菊花味雪糕簡直係mvp,菊花味道突出,好清香,好少見好有心思。

🔹◉ 麻豆文旦忌廉撻
同樣出色的甜品廚師匠心獨運、將西柚打入cream 之中,撻皮亦加上西柚橙花水、每一口都是清新!就算有cream也不膩,最後撒上胡椒,超有心思!

~飲品~
🔹◉特式mocktail $68

本身無打算叫嘢飲,但係侍應有推介!尚未推出的mocktail,仲比我試埋,一試即刻愛上!完全啱我口味

紅色那杯是加入了話梅、洛神花、Cranberry調配而成;而黃色的則是加入了tropical fruit 🍊 、尤加利葉 、藏紅花等等。

兩杯味道都好濃郁,前者洛神花味道好出;後者有d 似果汁,但加入尤加利葉 、藏紅花,帶草本的天然味道。好佩服~