鋪天蓋地嘅網上廣告, 知道成中有新高級餐廳, 有機會即刻上去試. 朋友生日, 原本有考慮 VEA, 所以早一個月已訂位. 最終選呢間一齊去試新嘢. 食飯日子係星期六夜晚, 星期四上午喺openrice撳下撳下, 竟然發現我嘅訂座被cancel. 即刻打電話畀佢哋問點解, 一個非常之重印度口音嘅女仔接電話. 話因為昨晚聯絡唔到我. 於是我再三同佢確認話係生日飯, 一定會嚟, 於是佢也重新確定禮拜六晚餐時訂位冇問題. 以為事情告一個段落, 點知禮拜六, 2個鐘頭前再撳openrice, 竟發現訂枱再次cancelled. 簡直震驚兼慌張, 立即打電話去, 又係同一個重印度口音嘅女仔話因為打電話搵我唔到確認. 我簡直火起三丈高! 😡😡😡 首先3日前已經喺電話真人對話確認咗, 佢要我確認幾多次?? 而且聯絡唔到我就cancel我張枱? 星期五晚七點半食緊飯, 夜晚九點半再打嚟, 睇緊戲接唔到電話有幾出奇?仲要係一個5808嘅餐廳電話, 鬼知係你確認訂枱咩! 你咁驚訂枱放飛機, 你不如收訂金! 唔係即日cancel人張枱, 而冇通知! 問佢有冇whatsapp聯繫, 又話冇. 今時今日仲用電郵為

你咁驚訂枱放飛機, 你不如收訂金! 唔係即日cancel人張枱, 而冇通知! 問佢有冇whatsapp聯繫, 又話冇. 今時今日仲用電郵為主要聯絡訂枱, 你不如用書信聯絡啦!

星期六同呢個印度女事聯絡嘅時候, 佢嘅態度亦唔係好. 完全冇道歉, 仲話 (if I want to come, I can) 如果我想去可以去. 而家全香港得你一間餐廳可以去? 我非去不可嗎? 乜嘢叫做if I want to come? 客人去餐廳食飯係一種享受, 約埋朋友一齊更加係一個承諾. 完全沒有承擔的餐飲服務, 竟然喺中環走高檔路線, 真係嘥氣. 如果唔改善嘅話唔會做得好耐!

結果:聯絡 VEA, 非常人性及明白事理哋立即幫我處理, 最後開開心心去嗰度食完飯, 果然係米星餐廳!