2018-03-22
作為一個頂級榴槤控(我連icon都係榴槤吖!),如果遇到一個好食嘅榴槤蛋糕,開心同興奮嘅程度,大家可想而知!!今日外勤去到觀塘的〈觀點中心〉竟然遇上令我不能忘懷(絕無誇張)的〈焦糖榴槤芝士蛋糕〉!〈焦糖燉蛋〉大家就食得多,而一個蛋糕上面有〈焦糖面〉嘅感覺究竟係點呢??買完之後就急不及待拿回家吃,竟然現在才發現蛋糕是用小木盒包裝著,非常精巧美觀,用來送給別人或者作生日蛋糕也有夠體面打開小木蓋後,金黃色的焦糖面就呈現眼前。用刀子輕輕切開,薄而香脆的焦糖面應聲〈卡〉的一聲就碎開了。咬開清脆的焦糖下是密度高得像cream cheese般的榴槤芝士層。入口香軟綿滑,先是濃郁的榴槤香甜味,接著便有淡淡的芝士香滲出,味道層次分明。一次過嚐到焦糖的香脆,榴槤的香甜和芝士濃香,三種極致味覺享受。真係實在太好味,又一〈不能忘懷〉系列成員
Creme Burlee Durian Cheesecake
真係實在太好味,又一〈不能忘懷〉系列成員