2017-05-03
今日又出動同我的最愛去覓食,今次黎到食新加坡菜,我去過新加坡一個幾月飲飲食食,食均全新加坡出名唔出名的食肆,所以對海南雞飯同喇沙係有一定要求。今次食左喇沙,話我誇張又好點都好,點碗的喇沙係我暫時係香港食過最好食的喇沙,好接近新加坡味道,湯底味道好濃厚,但唔會好膩,好香的椰香味,而且辣辣地,不過唔及新加坡咁辣,豆卜吸左濃湯味,食落好好食,蝦亦好新鮮,亦有3隻蝦,份量好足,面質好彈牙,好食,配埋湯底食,一流,食多碗都仲得,坊間好多地方會用米粉取代,呢個我好唔鐘意的。呢碗麵真心好有新加坡地道整的喇沙一樣,真係好好食,令我好懷念以前在新加坡難忘的日子。另外,串燒就正常啦!佢唔會燒得好乾,好重香茅味。其實我一向對串燒冇咩好感,因為感覺上好多地方整的串燒都係得香茅味再加唔同肉質的口感,其實就係雞肉口感加香茅味同豬肉口感加香茅味,所以我冇特別鐘意。整體來說好滿意,間野的顧問好似本身就係新加坡名廚,雖然價錢偏貴,但值得一試,等我下次黎食埋其他菜先。