2011-09-17 228 浏览
BB在外婆家住了一大段時日, 我爸也多個星期沒有見愛孫了. 星期日, 沒有帶BB回西貢, 爸媽就決定來大埔, 係要見一見BB, 才能安心. 太太另有事要辦, 那就餘下我同BB, 及父母一同上茶樓, 飲茶. 係太和邨, 有兩間茶樓, 而且兩間野就打正對面, 所以等位有兩個選擇. 除非係指定要食某一間, 那麼, 邊一間較快俾到檯你, 邊一間就做到你生意. 不過, 我一等, 就等了成個鐘. 才收到鄉土風情的叫籌. 等到位, 才call其他人出現. 星期日飲茶, 不嬲都係咁. 我為了陪父母, 父母為了看BB. 呢一餐, 也是志不在食的. 都是以點心為主, 一家人飲茶, 一向都是這樣叫到成檯野. 不過小家庭, 人少少, 就唔會叫咁多既. 我們三個人, 就當然叫個飯食下啦. 而香港式飲茶既特色就是集合大江南北, 世界各地的美食. 所以, 我們係呢一度, 可以食到韓式既"石頭鍋飯".這一個石頭鍋飯先上, 大概是因為廚房出錯單吧. 錯有錯著時, 醒目的樓面知道我們同樣叫了石頭鍋飯, 就先交俾我們. 火熱辣的牛肉石鍋飯, 未撈之前看見爽脆的新鮮芽菜. 撈一撈. 把韓國的辛辣醬汁撈入去, 熱咋咋的, 把飯

這一個石頭鍋飯先上, 大概是因為廚房出錯單吧. 錯有錯著時, 醒目的樓面知道我們同樣叫了石頭鍋飯, 就先交俾我們. 火熱辣的牛肉石鍋飯, 未撈之前看見爽脆的新鮮芽菜. 撈一撈. 把韓國的辛辣醬汁撈入去, 熱咋咋的, 把飯汁肉菜撈一番. 撈好後, 辛口, 味道香, 飯焦脆卜卜. 芽菜就靠石鍋本身的熱力炒熟. 老土的形容一下, 這鍋飯, 真的是濃濃香香.

之後, 就是點心, 三個點, 就是平日飲茶常叫的鳳爪, 牛肉. 鄉土一點的, 來了個豬肚燒賣. 純新界式飲茶的點心. 先評鳳爪, 而家好多都只是豉汁鳳爪. 沒有辣椒圈, 豉汁既味道顯得特別的濃郁. 鳳爪, 走過油, 而且蒸得勁腍, 豉汁味亦滲入到其骨內, 是一籠出色的點心.

牛肉, 味道雖是鮮美, 但食落, 牛肉球既質感好似實左少少. 不過, 吃得出馬蹄粒, 牛肉球味道香, 加上喼汁令牛肉味道增強. 這小點, 也可以說聲好. 另外, 豬肚燒賣呢一個較為傳統的點心, 就令我覺得普通了一點, 應該落少少胡椒吊一吊味的但我們選擇了不落, 所以食落, 有少許覺得失色. 不過好的, 就是豬肚, 非常之腍, 可以說, 這豬肚, 仲腍過用來煲湯的豬肚.

最後, 也是傳統酒樓的常見物, 叉燒餐包. 包仔甜, 叉燒餡有粒粒肉, 內裡的叉燒醬也一樣的甜美. 想起兒時, 係茶樓, 食這些仿西式點心比起食正宗叉燒包, 更加之開心.

味道好, 地方也絕不鄉土. 不過, 要說這一間是有特式的食肆......在我感覺上, 這只是普通的一間酒樓. 不過, 食物倒是美味的. 而且, 這酒樓, 名是鄉土, 但完全沒有給人感受到鄉土的感覺......