2016-11-09
是晚約左舊同事食飯smile係同事既介紹下,黎左位於佐敦既一間串燒店。距離地鐵站大概十分鐘,原來成條街都有好多食店!我地黎既呢間叫《川燒》餐廳裝修以木為主,整潔有序!我地大概6點半去到,已有幾台人食緊好彩黎得早唔餐牌有成兩頁,好多選擇未唸好食咩之差,叫左杯凍烏龍茶先,知道今晚會不停食串燒,所以解解渴黑豚肉秋葵卷HK$ 22首先上台既係秋葵,一串有4舊!調味好好,食到有少許支然味,好惹味,而且秋葵保留左佢既juicy 燒白鱔HK$ 38估唔到有鱔食份量都唔少,有4件!肉質嫩滑,配上燒汁,覺得自己食緊鰻魚冰鎮介蘭HK$ 38冰鎮芥蘭~創新既作品!芥蘭插係一盤冰裏面,甚有睇頭mad每一條都好清爽、青脆!配上wasabi 都係第一次!效果唔錯!值得推介like燒牛仔架HK$ 56跟住就係羊仔架!一客有兩件!56蚊訂價相宜!羊味足但唔會好穌!是我喜歡的口味!一樣,調味適中like略嫌油脂分佈唔夠均勻燒牛利HK$ 36燒牛利!又一碟很欣賞的食物!咬落煙韌,口感好好!最怕好韌,呢個原全唔會!而且燒得好均勻wow黃金芝士燒原隻龍蝦HK$ 188芝士龍蝦係我地今晚既主角也是餐廳推介食品之一!上台已經好吸
餐牌有成兩頁,好多選擇
芝士龍蝦係我地今晚既主角也是餐廳推介食品之一!上台已經好吸引,哈哈!仲有黑松露係面!龍蝦身上擦滿沙律醬,再落去燒!蝦身既肉彈牙、又保留到應有既汁!唔錯!只是沙律醬有點多,略蓋過龍蝦本身既鮮甜味配菜既係一個送滿蟹子既青瓜,很喜歡kiss
大菇!意想不到的juicy! 切落去面上既芝士即溶合落大菇度充滿菇香加上芝士,口感一流!而且菇既香同簡單,中和左芝士既「流」
店員說呢個係新產品個煲好靚,一上台,已經同同事不斷地影相煲是一個濃濃既芝士煲,有兩隻菇同一大舊肉!好足料!用旁邊既酥點黎食!口感唔錯! 只是已經吃了太多,唔係好食得落呢個😅 但值得一提既係個煲一d都唔hea,好足料!連芝士也有幾款!芝士控可一試
最後食個蘋果雪葩絕對係畫上完美句號!又一個吸相機既食物味道雖淡,但散發微微蘋果香!wow