2008-03-05 18 浏览
今日係f.7既last day,一班人行遠d食飯,點知花園餐廳冇位,就過左黎。去到唔洗等,即刻有位,午飯時間,都唔少人,所以睇兩睇九個人就叫左七個餐同兩個散叫既飯麵啦。十五分鐘已過,木台上只係得四杯飲品同一碗麵。所以叫左個較高級既服務員,示意追一追單。果位經理聽完我地講就叫我地等多陣,話廚房整緊,即刻去拎比我地。OK!咁叫佢幫我地跟埋另外跟餐果三杯飲品,佢當然話冇問題。時間越黎越少,我地每五分鐘都叫佢追一追單,廢事last day都要遲到收場。好啦,十幾分鐘後見冇動靜,就問問佢啦,佢話原來果三杯飲品係漏左單,入返單比我地喎。當我地見到有d遲我地大約十分鐘入座既食客都有野食,而食既食物我地都有叫既時侯,就問佢原因啦,點知佢又係講果句,等陣啦,廚房整緊架啦。學校規定用膳時間仲有廿分鐘,我地o係已經等左半個鐘有多,而且木台上面只係得一碗已被同學食完既麵碗同二碟等左半個鐘先黎既飯既情況下,決定唔再等,叫佢取消。而呢個時候,冰鎮奶茶同其他飲品就黎啦,我地決定快快飲左佢之後埋單。經理先生話:「你地想點就點啦」,跟住就等佢改單,時間只剩十多分鐘,呢個時侯有位服務員送一碗燒味飯黎,難道叫我倒落肚?就同

經理先生話:「你地想點就點啦」,跟住就等佢改單,時間只剩十多分鐘,呢個時侯有位服務員送一碗燒味飯黎,難道叫我倒落肚?就同佢講取消左,而單還未改好。

基於間餐廳係出去埋單,我地就拎張單出去埋單,講比佢聽只係黎左邊個同埋飲品。結果大部分人都飲左一杯價值十六元既飲品(冰鎮奶茶茶味濃得可怖,奶味不足),落樓飛的士返學校,要捱肚餓到四時先食午飯既情況下,享用左預科生涯最後既一個「午飯」。

究竟係學生哥只能享受次等服務;還是根本唔歡迎學生用膳呢?唔明白門口貼住既嘉許狀係點得返黎。