2021-12-14
剛剛去完美麗華買聖誕禮物,諗來諗去都唔知喺尖沙咀食乜好,所以行返來佐敦龍堡這邊幫襯小店見到行過這間越南餐廳性價比很高, 50幾蚊就有一個撈檬,仲要附送柑桔蜜。唔食撈檬,仲有其他飯嘅選擇。估唔到仲有火鍋叫,但是今晚未夠凍,所以我們沒有叫。見到這個有厚切豬扒和蝦餅,咁就可以唔使額外叫多一個蝦餅小食。鍾意食辣野的朋友亦都可以試吓這個湯底。原來附送的柑桔蜜,是咸擰,可以解解熱氣,非常適合冬天滋潤喉嚨。蝦餅來到了,咬落去趣卜卜,有蝦多士的感覺,入面的蝦肉很彈牙, 10分足料。原來豬扒亦是厚切,非常大塊,食落口有香濃的香茅味,又不會太油膩,不知不覺間就吃了很多口。檬粉足足有成兩個人的份量,所以建議不是太吃碳水化合物做晚餐的人,其實一個粉兩個人食已經很足夠。另外我們叫了一個甜菜心苗,清清地,食得健康啲,每條菜都沒有渣,非常嫩。這個米紙卷小食真的是必叫,吃落去淡淡滿足,食物充斥整個口腔,非常清新,鮮蝦彈牙,很有去了越南的感覺。
唔食撈檬,仲有其他飯嘅選擇。
估唔到仲有火鍋叫,但是今晚未夠凍,所以我們沒有叫。
鍾意食辣野的朋友亦都可以試吓這個湯底。