2019-03-07 84 浏览
前排托朋友整咗啲野,事后要请食饭,于是相约咗食呢间「我爱慢煮」,由于位置系上环同西营盘中间,个人建议系西营盘过去会容易更多。刚到门口系大大幅墙身画,相当有性格同品味,岩哂钟意自拍嘅朋友留个倩影。入内随即揾个位就座,决定好柯打嘅食物后,需走到厨房前收银处即时付款落单。我地少少地叫咗几款小食同饮品,最先到嘅系柚子菠菜沙律同饮品,分别有热情水果特饮同荔枝接骨木花特饮。每次预咗大饮大食,都会拣啲比较酸甜、清清地嘅饮品,个人觉得又解渴解溜,非常合适。接住到嘅系小食拼盘同咸蛋黄酱吉列虾。小食拼盘内里有几款小食:鸡翼、芝士条、炸鱼、粟米、蕃薯薯条。选择拼盘对第一次光临嘅人泥讲,其实系唔错嘅选择,一次过试匀几款就知道边种好食。整体我觉得七味一字鸡翼味道唔错,好食在于够热且肉嫩之余,调味有啲似曾相识,少少辣,食好多只都唔会厌。其次粟米本身够甜多汁,另外加咗少少千岛酱汁,食落别有一番风味。而其余炸鱼、薯条等等都系正常水准,即叫即整够热好食。至于吉列虾一碟有六只,吉列嘅技术稳定,炸虾唔会老;外皮十分酥脆,味道带少许咸蛋黄酱味,吉列虾同咸蛋黄酱相当夹,不错。之后到嘅系慢煮36小时纽西兰牛面肉,斋卖相已经令人垂
热情水果特饮、荔枝接骨木花特饮
柚子菠菜沙律
小食拼盘
咸蛋黄酱吉列虾
之后到嘅系慢煮36小时纽西兰牛面肉,斋卖相已经令人垂涎三尺。曾经食过几间唔同嘅慢煮西餐,第一次食牛面肉,意想唔到嘅口感,慢煮至非常软身易嚼; 由于以牛面肉为材料,所以牛味十分浓郁,伴随住淡淡红酒味,真系几正;另外值得一提,牛面肉相对无咁肥同油腻,啖啖肉,绝对推荐!相对地,焗卡邦尼意粉可能味道唔太够同太干身,因此比较逊色。下次会比较想试试呢到嘅披萨。
慢煮36小时纽西兰牛面肉
焗卡邦尼意粉

焗卡邦尼意粉
整体,我觉得「我爱慢煮」嘅食物价格算系中等价格,地理比较入如果再贵啲可能会令人却步。至于味道同小食方面,其实选择都几多,而且特别系小食水准唔差,都几适合悠闲几个朋友坐低倾计食野。如果住得近都应该会常常帮衬,唔错。
用餐时段
  • 小食拼盘