2018-12-10 231 浏览
因為工作緣故經過九龍城,打算隨便入一間食肆食飯就算。一入呢間餐廳已經有好大陣味,唔知點形容,大概似廚餘的味道?不過我諗,其實茶餐廳之類嘅點都有啲味唔緊要啦,就打算坐低。當時係剛剛過咗11點半左右,成間餐廳無乜人得3枱客,個操流利普通話嘅侍應阿姐竟然要我搭枱... 我好無奈,被搭枱嘅食客都好無奈。其實我食完埋埋單都未夠12點,人都唔多個,使唔使要咁樣搭枱? 我叫咗碟海南雞飯+凍檸茶。唔知係咪D茶吸咗間餐廳味,定係D檸檬放咗入雪櫃吸味,杯凍檸茶一入口就勁大陣怪味,我唔想嘥就飲多兩啖先走,但飲多兩啖真係想嘔。海南雞飯就不過不失,個飯係有味嘅飯,正常嘅;雞胸同雞中翼位唔算「鞋」亦唔算滑,但無乜味,一定要點汁食。隨餐奉送嘅湯都係一陣味,類似唔新鮮嘅菜味(?),總之就唔多飲得落口。 服務方面,其實都無乜服務可言。除咗喺充滿空枱嘅情況下,指咗我去搭枱之外,上菜嘅侍應阿姐好快咁將海南雞飯遞咗畀我,過多陣侍應再上菜畀隔離食客,原來那位早過我到而「被搭枱」嘅食客原來都係食海南雞.... (我算不算是遲來先上岸?)另外,我在眼角餘光「疑似」見到侍應阿姐咳無掩口(眼角看不清,不算好肯定)。飲食業的朋友要保持個

我叫咗碟海南雞飯+凍檸茶。

服務方面,其實都無乜服務可言。
另外,我在眼角餘光「疑似」見到侍應阿姐咳無掩口(眼角看不清,不算好肯定)。飲食業的朋友要保持個人衛生啊!

其實咁嘅環境同服務,lunch time仲敢收加一服務費,我真係唔係好理解。
畀我都真係唔會再嚟。
越式海南雞飯