2017-12-02
喺駱克道有一間全白裝修嘅日式時海鮮丼,每次經過都好想試,望入去好簡約,白色嘅長身配淺灰色嘅椅,好有無印良品嘅feel。咁岩今日想食得清淡啲,心理上覺得食海鮮丼都係比較健康嘅選擇,所以二話不說就走入去先啦。海鮮丼預設左八款,由$138(角切雜錦魚生丼)-$388 (北海道馬糞海膽丼)除咗預設嘅海鮮檔,亦都可以選擇自選海鮮丼,呢方面都幾貼心,如果有選擇困難症嘅人,好似我咁,就會選擇預設。自選方面可以選擇三款以上種類嘅刺身。呢度嘅餐牌好吸引,每一款預設海鮮檔都有著名用咗乜嘢嘅海鮮,圖文並茂,單睇圖片已經覺得非常吸引。另加$20可以轉定食配沙律及麵豉湯。吞拿魚三色丼(大吞拿魚腩,香蔥吞拿魚腩蓉,赤身)$238每年11月開始係吞拿魚當造季節。吞拿魚腩部的位即係拖羅,是最矜貴的刺身。取自魚腩不同部位的拖羅,油香和肉質也不同。不時不食,所以更加要試吓呢一個吞拿魚三色丼。呢一款海鮮丼之中嘅赤身(あかみ)比較特別,口感甘甜肥腴,尤其以鮪魚腹部份,油脂呈霜狀分佈,味道、質地均屬上乘。難得喺銅鑼灣呢一間小店,食到咁新鮮嘅刺身飯,真係10分驚喜,價錢係銅鑼灣來講都叫合理,海鮮湯嘅份量看似好少,但係食完成個飯,
吞拿魚三色丼(大吞拿魚腩,香蔥吞拿魚腩蓉,赤身)$238
難得喺銅鑼灣呢一間小店,食到咁新鮮嘅刺身飯,真係10分驚喜,價錢係銅鑼灣來講都叫合理,海鮮湯嘅份量看似好少,但係食完成個飯,真係覺得好飽啊。總括嚟講都值得一試,如果可以喺九龍區有分店就更加好啦。