2010-10-25 11 浏览
九月圓時十月尖,依個季節梗係去食大閘蟹啦! 自己買一隻都要60、70蚊,又要洗又麻煩,所以去咗近公司既嚼江南,又再幫襯多一次 我叫咗大閘蟹2人餐: 江南三小碟 – 係可以任揀,幾款都做得出式,略兼細碟左d,我地揀咗 醉雞 – 陣陣酒香,非常入味 (連雞肉都有味) ,明顯不是只是浸浸黃酒 滷水牛展 – 牛筋位亦相當淋身,十分入味 雞絲粉皮 – 醬汁教得幾好,芝麻醬與花生醬均衡,伴以青瓜,感覺不算太肥利宋嫂魚羹 – 都幾多魚肉,不過只是普普通通大閘蟹 – 係蟹公,好肥美,算多肉,膏蒸完後都唔會爆晒出黎京醬肉絲 – 依碟可以餸飯,炒都不油,亦很惹味湯泡蟹粉小籠包 – 冇穿,皮超簿 ,多汁,亦咬到大閘蟹肉,用料足 而且用紙火鍋裝住,唔會話過一陣凍咗令皮硬汁盈固魚湯翡翠苗 – 冇乜特別雖然有部份菜式普通,不過個餐以大閘蟹為主,所以都情有可原,而且飲咗d廿年花雕,飲後個身暖暖地,有好舒服同幸福既感覺

我叫咗大閘蟹2人餐:

滷水牛展 – 牛筋位亦相當淋身,十分入味

宋嫂魚羹 – 都幾多魚肉,不過只是普普通通

大閘蟹 – 係蟹公,好肥美,算多肉,膏蒸完後都唔會爆晒出黎

京醬肉絲 – 依碟可以餸飯,炒都不油,亦很惹味

而且用紙火鍋裝住,唔會話過一陣凍咗令皮硬汁盈固

魚湯翡翠苗 – 冇乜特別
2010-10-22