2006-05-26
約一大班朋友出黎聚舊,諗住食潮州野啦,潮樓近近地,又平平地,咁就打去訂枱啦,費事無位又要等啦。我地準時去到,見到有一半的吉枱,但係我地五個人,當中仲有2個牛高馬大的男仔,佢竟然俾張四人枱我?!之後梗係換位啦,換左張五人圓枱俾我= = " 又唔係無枱,做咩要我地坐咁迫喎。我地點左五樣野︰最先黎o既係肉碎蠔仔粥,d蠔仔份量幾多,又夠大隻,唔錯,不過d湯都好味精下。但係已經係最okay的一味。之後黎左個火腿津白,碟野面頭個茨汁厚到= = " 仲要全枱人都覺得超多味精!!食淨最多。再黎係芋鴨,合格啦,個皮酥脆,個芋蓉餡唔會太多肥豬肉,入口都幾香口架。不過好似芋角一樣,其實間間酒樓都做得到,唔係d咩難度o既野。再來係蠔仔餅,蛋的份量太少,粉太多,成個餅太薄,個邊煎得好焦硬,蠔仔的份量好少……真係潮州菜館?!最後,食左1 個鐘頭左右,大家都無心機食落去,埋單走人,全單$290,每人$60左右,好平,不過唔好食。然後佢送上功夫茶,我地竟然發現隻杯有上手留底的唇羔印!!我的天!!好噁心呀!!叫個經理過黎睇,佢都有同我地講對唔住,但係我都好坦白咁同佢講,我覺得好唔滿意,我一定唔會再黎囉!稻香o既招牌俾依
我地點左五樣野︰
稻香o既招牌俾依間潮樓拖垮晒!