2016-02-15
自初在雜誌見過溫野菜降落香港的海港城後,又多了一間正宗日本本地老店,雖然看過後覺得吸引,但開了個多月還是沒有機會一試,歸根究底,我實在太怕排隊了。朋友說,一月中旬來過排了一個鐘,我是有點怕的,雖然想食,但係還是不得要領,這間餐廳就放在我的口袋有一個月的時間了。寒風的凜冽下,接近八點鐘的夜晚,碰巧有朋友說在這裡打邊爐,竟然還有位置,雖然有些可能冇咁熟悉的朋友,但係一人一鍋,講真,又有乜所謂,也是獨自快樂享受自己個鍋,那麼唔過黎又點對得住自己。餐廳就係LCX入面,老實說,就算排隊都唔驚,因為大把對方行街,排幾耐都唔驚。餐廳以啡色為主調,簡潔整體性好日本feel,仲有大大海景,餐廳還有好多display,每隻唔同嘅牛同菜都有樣睇,完全好日本餐廳格局。係多個獨自快樂餐中,我好貪心選了那個豪華絢爛餐,食物最多,名又靚過人,完全不用想。前菜選了味付鵪鶉蛋,唔知點解個feel令我想起茶葉蛋,不過鵪鶉蛋鹹鹹地幾開胃,又唔會食飽人。選個湯先,壽喜湯,豆乳湯,咖哩湯,鰹魚湯,昆布湯,麻辣湯,柚子湯,蕃茄湯,藥膳湯等等,朋友話藥膳湯最出色,12種藥膳有蓮子,花椒,金針,杞子,草果,紅棗等等,聽都知似小肥羊f
朋友說紅豆雪糕夾餅都幾好食,於是便點多一個,味道不錯之餘,又靚又精美,如果食唔飽,絕對可以叫多個試下。
尖沙咀廣東道17號海港城海運大廈LCX 3樓37A號舖