2019-10-28 309 浏览
這間位於大圍站附近的小菜館,地點十分方便,踏完單車後過來食飯,補充一下體力。餐廳有很多款式的小菜,而且價錢都幾貼地,食物夠鑊氣。第一叉由細食到大既叉燒,看似平凡,但要好食的真是少之又少,今日竟然比我食到,叉燒表面有層蜜糖焦香,以梅頭豬肉為材,入口肉質鬆化有肉汁,半肥瘦的叉燒好食到停唔到口。黑松露滑蛋炒蝦球蝦球有六大隻,隻隻都超巨型,蝦肉新鮮爽彈,唔會有雪蝦的霉味,炒蛋落了很多人的黑松露,既香且滑。脆皮炸鮮奶表面炸至金黃色,炸漿又薄又脆,鮮奶既香味濃且滑,入口外脆內滑,淡淡奶香滲出而且又不會太甜。最後餐廳還送上芋頭西米洋薏米糖水及馬豆糕,前者芋香味十足,整碗都是軟腍西米及洋薏米,入口不算太甜;馬豆糕椰香味十足。

第一叉

黑松露滑蛋炒蝦球