2017-11-10 212 浏览
今日去銅鑼灣睇戲,睇戲前梗係要醫下肚,見到戲院隔離開咗個food court,咁方便就黎呢度搵食啦,最後揀咗米線陣。套餐包一碗麵,一個小食及飲品,由於小食唔太吸引,所以我地只係叫咗一個餐,另一碗麵就分開叫。小食揀咗涼拌三絲粉皮,三絲分別係雞絲,火腿絲及青瓜絲,將麻醬撈埋粉皮一齊食,味道唔錯,但略嫌麻醬份量唔夠多,令部份粉皮得好少醬,而火腿絲亦有點格格不入,可能轉返普通雞絲粉皮會好啲。另外我地都叫咗一份麻辣雲吞,雲吞一碟有五隻,餡料嘅蝦都幾爽口,淋上麻辣醬後相當惹味。套餐揀咗濃茄雞脾肉蟹棒轉薯粉,份量都幾大碗,薯粉吸咗濃濃嘅蕃茄湯後好開胃,配料雞脾肉都算多,但可惜蟹棒得一條,建議可以加多少少,而其他配料有油炸鬼及冬菇,油炸鬼吸晒湯後好好味。另一碗我地揀左蘿蔔手打豬肉丸米線,再加4蚊轉擔擔湯底,擔擔湯味道相當鮮甜,手打豬肉丸唔會太韌,而蘿蔔亦清甜無渣。總括黎講,呢度嘅米線都幾多選擇,可以揀好多款唔同湯底,都算係普通雲南米線之外嘅一個選擇。

2017-11-07