沙嗲轩

Satay Inn
餐厅: 沙嗲轩
优惠: 食饭都有得赚里数? 仲唔即刻订台?
条款及细则:
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束。
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束
餐厅: 沙嗲轩
资讯:

2019-01-04 1499 浏览
原来北角城市花园酒店里面除咗buffet非常了得之外, 有间叫沙嗲轩嘅食物质素都非常之高! 重听闻这里的海南鸡饭非常之出名! 我叫完嘢食之後先发现原来成晚超过十枱食客有叫海南鸡饭, 重要餐单都唔使睇一坐低就叫嗰只, 证明已经食过n次, 水准肯定系有保证嘅! 我决定下次一定要再嚟食呢个海南鸡饭! 讲返我今晚嗰餐先! 今晚嗰餐都好丰富㗎, 这里主打东南亚菜式, 所以这里的胡椒蟹都好出名㗎, 今晚一於食咗佢! 主菜之前试下呢个小食先, 平时炸鱼皮就食得多, 黄金炸鱼皮真系第一次见同食! 一放上枱已经闻到香喷喷, 每一块鱼皮都泛着黄金般的色泽, 好靓呀! 而且睇得出师傅功力真系好, 将块鱼皮炸到脆卜卜又唔会太硬, 仲要非常之均匀地沾好沾满蛋黄, 真系少啲厨艺都做唔到!够晒咸香感的鱼皮真是超超超好食! 会令人忍唔住一块又一块咁不停食架(≧∇≦)好食到咁嘅鱼皮都系五十几蚊咋! 来呢度记得要试呀!推介! 食咗啲咸嘢觉得有啲颈渴可以饮下呢杯美禄恐龙! 想当年我细细个已经好锺意食美禄粉(≧∇≦) 原来我细细个已经走在潮流嘅尖喙!haha 睇下只胡椒蟹几有气势(≧∇≦)呢只胡椒蟹都算几大只, 而且煮法好特

好食到咁嘅鱼皮都系五十几蚊咋! 来呢度记得要试呀!推介!

睇下只胡椒蟹几有气势(≧∇≦)
呢只胡椒蟹都算几大只, 而且煮法好特别, 同出面胡椒蟹有好唔同, 这里的胡椒蟹偏向炒乾身, 而并非将大量的黑胡椒汁淋在蟹身上。

我自己就好锺意这一种煮法, 由於我食蟹会连壳吸吮, 这个煮法可以充分地感受到黑胡椒的香气, 却不会过辣, 而且蟹肉的结实度和原有的鲜味可以保存到, 不会被黑胡椒抢晒风头!

尤其是大蟹钳就系我最爱吃嘅部分! 除了淡淡肉质感之外, 细心的厨师还将大蟹钳的壳 敲碎才煮, 黑胡椒的香味和大蟹钳的鲜甜简直丝丝入扣, 好味满分!
然後个蟹盖都内有乾坤㗎, 不过我朋友锺意食蟹盖我整个让他吃了, 见到佢食到津津有味的样子好满足哦~

蟹汁炒蛋这个也是很有特色的菜, 但看起来很熟, 吃起来却没有老的感觉, 而且辣辣的, 又有蟹肉嘅鲜味, 佐饭一流!

今晚决定食咖哩鸡, 食咖哩鸡平时可以配白饭, 不过我个人认为识食系要配印度薄饼(≧∇≦)

本身松脆香口多层的薄饼, 将咖哩汁淋上面, 吸收咗咖哩汁嘅薄饼要快手吃掉,既keep到香脆又惹味剌激! 咖哩走印度feel, 比日本咖哩要辣很多, 又比巴基斯坦咖哩冇咁辣,主要够香,好味!

平时食好多蒜蓉炒通菜, 这里的通菜有一个非常特别之处, 就是我发现什少食到梗, 基本上一整碟都系叶, 超奢华(≧∇≦) 就好似食紧豆苗咁, 现在食的是通菜苗,哈哈! 原来通菜苗格外嫩口格外吸收酱汁格外好味㗎!