2014-04-18
「大圍」絕對係美食天堂,有時夜晚遲咗收工,都不愁無嘢食。附近有夜茶飲,而點心質數比較好的店,推介有兩間:「名點」是其中一 間,價錢偏貴少少, 但「名點」有炸點,亦是一個賣點。今晚突然想食炸野,所以,我預早15分鐘打電話order 外賣自取,叫咗如下:「名點蝦餃皇(4粒)」E個一定"必食"!個皮做得好好,好簿好滑!蝦肉蹈好彈牙!正!口感一流!比鄰店出色。「蟹籽滑燒賣」晤〜一般。可能無乜蝦!有少少失望。鄰店的燒賣反而比較優勝。「蠔皇叉燒包(3個)」必食! 看似平平無奇!但內裡叉燒蹈好足料!內面叉燒切得比較細粒,好入味!正!「時菜牛肉球」不錯! 味道做得幾好。「芝士蝦春卷(3條)」,一般。不太覺有芝士味,𥚃面紅蘿蔔比較多(個人不太喜歡),皮也夠脆。以前食過「黑松露蘿蔔絲酥」好食好多。「烽巢芋角」夠脆,今次內面的芋蓉餡好似 炸的不夠透,影響了口感。味道一般。「鳯爪排骨飯」,正常味道。鳯爪比較入味,排骨肉比較少。有某些好好食,「蝦餃」、「叉燒包」、「黑松露蘿蔔絲酥」、「牛肉球」... !其他就一般。一半一半,但為了喜歡個D. 所以俾了個笑臉。 (但我平時幫襯另一間多些,因價錢抵d)!
「鳯爪排骨飯」,正常味道。鳯爪比較入味,排骨肉比較少。