2018-04-20
曾經聽過一句說話「開心又一天,不開心又一天,咁當然是要選擇開開心心咁過日子吧」雖然老套卻說得實在,我相信Smiley Cafe都是想傳達這個信息,希望光顧的客人們能用微笑愉快渡過每一天😊餐廳門口已經見到好多smiley faces😄 用上暖色系的黃色作裝潢色調,無論係餐墊、碗碟、就連飲品都有smiley face,好切合主題餐廳主要是4-6人枱,岩晒今次同朋友聚舊傾下近況,台與台之間都不算太迫,員工有3個,反應算快,好快就應到客人~~餐廳的餐牌是用電子屏幕翻頁,與時並進得黎又非常方便。除左可以散叫,仲有抵食的晚市套餐,精明既我當然是選擇套餐🍴同時我亦被餐牌上的飛魚子意大利飯配照燒三文魚吸引住😍食物份量不算很大,但每碟食物都配上左精美的哈哈笑碟,令人食起飯上來更賞心悅目點! 這個飛魚子飯出乎我預期地好味😋 飯內摻有濃郁的番茄汁,切碎了的番茄粒和魚子,十分開胃👍🏻 煎香過的三文魚扒很嫩滑,加上卜卜脆的新鮮魚子,口感非常過癮! 碟旁還附有一塊新鮮檸檬,可以減低魚腥味~~一看餐牌已經俾這杯雲朵香濃朱古力飲品吸引住,是女生們必叫的一項,不得不讚餐飲對於食物擺設,造型真的很用心❤️ 朱古力放在雲型的
一看餐牌已經俾這杯雲朵香濃朱古力飲品吸引住,是女生們必叫的一項,不得不讚餐飲對於食物擺設,造型真的很用心❤️ 朱古力放在雲型的盆上(天空),加上甜甜的棉花糖(雲) 非常有意景🌥 棉花糖仲可以同朋友們分享,是飲得又食得的飯後甜品! 不得不提,這杯朱古力用料充足,非常creamy!
叫了牛油煙肉分享包,麵包軟硬適中,配上香濃的牛油、煙肉和芝士醬,味道十分配合,醬料不會令人有太飽滯的感覺,很適合3-4人分享👩👩👧👧
想一次過試哂不同的小食,叫個小食拼盤就最適合不過啦~ ~ ~ 分別有蜜糖雞翼、芝士條、馬介休球,當然還有吾少得的薯條🍟,雞翼有香濃的蜜糖味,甜甜地好好味,如果是芝士控的話,一定會好喜歡芝士條,因為炸到脆脆的,入面有滿滿的芝士仲可以拉成絲🤤🤤🤤記得要趁熱食
我今日喉嚨不舒服,所以叫左熱柚子茶,成壺地上,傾計傾到口乾飲番杯暖笠笠既柚子茶,潤返個喉嚨好舒服,不過味道比較淡,失色左少少🍋
另一個套餐就叫左香煎肉眼扒配忌廉焗薯,好大份,肉眼扒肉嫩,煎得好靚不會過火乾爭爭,有2種醬可以點,但我覺得不用點醬原汁原味咁食都夠晒味👍🏻👍🏻👍🏻仲配左我最中意既薯蓉,好creamy好正,最後比我清晒
同朋友們分享甜品亦是最開心既一個時刻😋嗜甜的女孩們當然首選朱古力,朱古力芭菲杯一上台已經被我們一層層咁攻陷😂 上層是牛油味重的窩夫片配上撒了曲奇碎的牛乳雪糕🍦,中間超級驚喜😁😁既有軟棉棉既蜂蜜蛋糕,又有脆卜卜的焦糖爆谷,去到最底部就是朋友最愛的咖啡味啫喱粒,一杯可以有多層變化,實在太滿足了🤗🤗🤗
這頓飯令我想起幾米的一句「你是你人生的作者,何必把劇本寫得苦不堪言」很有道理吧!