2010-12-07 86 浏览
今朝起身口痕痕想食小籠包, 又唔想去咁遠, 就去左北京人家飲茶我地2個人叫左3個點心, 2個小食, 呢度點心水準一般, 唔難食但又唔講得上好食, 反而小食就做得唔錯!前菜(送)雖然係送的但係一D都唔馬虎, 好多料, 有青瓜, 豆腐, 花生, 貢菜同毛豆, 樣樣味道都做得好, 少少辣, 好開胃雞湯小雲吞(小食)一碗6粒, 雲吞皮好薄, 可以好清楚睇到入面D餡, 豬肉整得好入味, 入面仲有少少曲姜絲, 好滿足, 不過雞湯就唔得, 但係廿幾蚊一碗都預左唔會係用新鮮雞湯鮮帶子腸粉一睇就知D皮好厚, 本來好失望唔想食, 不過抱住姑且一試的心情食落去, 點知雖然皮厚, 但係有腸粉應該有的「滑」, 而且帶子份量都算好多同新鮮鮮肉小籠包呢度D小籠包絕對講唔上係皮薄, 但亦都唔係厚到接受唔到, 入面湯汁都夠, 豬肉亦都算得上新鮮, 比起前2日係上水海港食的所謂蟹粉小籠包實在已經係好多多聲, 起碼呢度呢D都講得上係小籠包花蒸素餃花蒸素餃作為一道上海著名菜色, 但係妹子我從來未食過, 今日終於一試, 同呢到其他點心一樣, 都唔係做到皮薄, 不過以餃子黎講都算OK, 值得一提的係餡料唔錯, 料多份量多, 有
前菜(送)

雞湯小雲吞(小食)

鮮帶子腸粉

成舊都係帶子, 雖然腸粉同帶子睇相好難分=P

鮮肉小籠包

花蒸素餃
花蒸素餃作為一道上海著名菜色, 但係妹子我從來未食過, 今日終於一試, 同呢到其他點心一樣, 都唔係做到皮薄, 不過以餃子黎講都算OK, 值得一提的係餡料唔錯, 料多份量多, 有馬蘭頭, 木耳, 蛋絲, 粉絲等等, 妹子我第一次食花蒸素餃總算冇失望

海蜇頭
最後上場的海蜇頭好得, 好爽口, 好新鮮, 萵苣都整得好好, 妹子好中意食醋, 所以覺得未夠酸, 自己落手加多D醋之後簡直一流

2010-12-07