2022-02-12 706 浏览
話說睇完某某網紅YouTube Channel好吸引,個師傅又好牙刷,仲記得嗰句金句「唔怕你抄,一模一樣嘅嘢都有高低㗎」我即刻二話不說訂枱朝聖喺我來講招呼好唔好一件事,最重要食物質素1. 仙鶴神針:一到10分繁複工序的傳統粵菜,簡單來講即係去骨乳鴿釀魚翅,我孤陋寡聞,以為呢個餸乳鴿肉質應該10分柔嫩,一切骨肉分離,點知肉質猶豫着咗對Air Max 上腳一樣10分彈,Air Wave 香口膠一樣,同埋雪味甚重,不是冰鮮都是Frozen , 絕對不能 let it go , 因為佢標榜呢度菜仲要用慢火燉兩個半鐘頭、咁你燉完仲要咁樣質素,究竟你有冇燉呢?如果有點解可以燉完都咁硬呢?個汁仲離譜,喺我眼中只不過一個普通蠔油茨汁加豆粉同埋些少味之素,我認為絕對不是佢所講淋上以鮮雞、赤肉及火腿等熬製的頂湯,修理我唔記得啦大約800至$1000 一隻,咁嘅質素我都明白點解師傅話好難抄,因為真係好難食2. 什麼螳螂被金甲:即係瀬尿蝦去殻釀蝦膠,再用脆米炸至金黃色,喺一度手工菜,一聽就知道個餸好食同埋好難唔好食、第一去殻啖啖肉,第二有蝦膠同埋脆卜卜,一定穩陣、點知用萬年油、油億味深重、咬落滿口油、米通上槳
喺我來講招呼好唔好一件事,最重要食物質素
2. 什麼螳螂被金甲:即係瀬尿蝦去殻釀蝦膠,再用脆米炸至金黃色,喺一度手工菜,一聽就知道個餸好食同埋好難唔好食、第一去殻啖啖肉,第二有蝦膠同埋脆卜卜,一定穩陣、點知用萬年油、油億味深重、咬落滿口油、米通上槳唔夠,炸出嚟灰灰黑黑,但收你一級價錢
泡椒豬手:講到又話好多客人特登外賣返屋企食,10分搶手,味道係好嘅,麻辣剛剛好、不會搶喉,但係呢個豬手唔講唔知以為佢攞嚟餵狗用,點解?全部都係骨頭、搵少少肉癡下都冇
冰鎮咕嚕肉: 如果我冇記錯第一間做呢度塞嘅係北角大不同,概念來自電影金玉滿堂,出嚟效果除咗乾冰煙霧離漫之外肉質充滿雪味,咬落去沒有冰火感覺,一個字差
蝦多士:懶係用一隻蝦造成嘅蝦多士,蝦肉霉,麵包過簿,一樣成口油
事後侍應充滿信心地問我點啊好食嗎,我都老實地話俾佢聽問題喺邊度,亦都俾佢睇當時食嘅狀態同埋當時食緊出品嘅狀態,佢哋都無話可說,送個甜品俾我
故事教訓我幾好睇嘅節目都係一個推銷節目,不能作準,必須自己親歴奇景,嘗試一下,經一事長一智😊但係冇所謂,咁多間餐廳唔同間間都唔撞板咩,撞板係應該😂😊