2015-10-19 780 浏览
去長洲玩,點會少得不停咁食食食。講起長洲,一定係諗起長洲大魚旦同芒果糯米糍。今次就介紹下長洲嘅芒果糯米糍。我每次去長洲,都會係去允升甜品嗰度。允升甜品唔止芒果糯米糍做得好,而且其他甜品都好好味,所以每次都會幫襯。熱辣辣嘅天氣最岩食啲凍嘅嘢,而我好鍾意芒果,所以我每次都會叫啲同芒果有關嘅嘢。芒果水晶(左上) $23,芒果凍奶(左下) $22:一睇就見到啲芒果隻色好深,姐係代表佢係好熟,好甜不在話,不過水晶同奶凍都好普通,都係為咗食個芒果甜品,如果要比較,芒果水晶似乎吸引啲,水晶咬落去又爽又冧,比奶凍特別。芒果糯米糍:雖然啲皮好多粉,食果時會跌晒啲粉,又會整到周圍都係,但係個皮好煙靭,厚薄啱啱好,但係又唔會黐牙,包住個大大舊嘅芒果,一咬落去好juicy,啲汁都會咇出來,芒果亦都好甜。仲可以外賣返去,一盒可以4/6/8/12咁買,我每次都係買6個返去,通常6個入面有1-2舊係比較酸,但其他嘅都好甜。芒果糯米糍(黑糯米皮): 而黑糯米皮嘅芒果糯米糍亦都唔錯,食落去比嘅口感同普通嘅差唔多,煙靭程度多少少,黑糯米有小小出,但一啖咬落去芒果味係會較重,呢款亦都不失為好嘗試。下次去長洲又會食呢間,係點
芒果水晶(左上) $23,芒果凍奶(左下) $22:
芒果糯米糍
芒果糯米糍 (黑糯米皮)

下次去長洲又會食呢間,係點都唔會變嘅。
2015-09-22
芒果糯米糍
芒果糯米糍 (黑糯米皮)