2023-02-04
李家 (海壩街) (荃灣)荃灣海壩街16號地下今日終於嚟咗食同事推薦的🇰🇷韓國餐廳「李家」同朋友2個人下午去。地方都好闊落、整潔。一坐低就會送上前菜(酸蘿蔔&沙律)同事推薦食炸雞🐥,嚟到當然要試吓😆心大心細,想試吓唔同味,所以點咗:1. 半份無骨原味炸雞2. 半份無骨青辣椒蛋黃醬炸雞3. 雪濃湯4. 薰衣草梳打半份炸雞比我想像中大份。炸雞金黃香脆,肉嫩多汁,炸嘅時間掌握得剛剛好👍無骨原味炸雞配甜酸醬,好食!無骨青辣椒蛋黃醬炸雞啲蛋黃醬好澎湃,好吸引。啲醬用洋蔥絲、青辣椒粒同蛋黃醬撈埋一齊,食落好夾、好惹味😋同啲炸雞食一流👍最後連全部洋蔥絲都食晒。😆😆雪濃湯嘅湯底一睇就係好濃厚的奶白色👍加埋牛肉&米飯,天氣凍凍地嘅時候食,好正🥰薰衣草+梳打嘅組合從來都未試過,所以好奇底下叫左黎試。個drink係好夢幻嘅紫色。第一啖飲落去感覺「嘩!真係好薰衣草!」原來薰衣草+梳打係一個幾唔錯既組合👏👏
荃灣海壩街16號地下
今日終於嚟咗食同事推薦的🇰🇷韓國餐廳「李家」
1. 半份無骨原味炸雞
2. 半份無骨青辣椒蛋黃醬炸雞
3. 雪濃湯
4. 薰衣草梳打
無骨原味炸雞配甜酸醬,好食!