2011-03-21 1 浏览
細細個就知道便宜莫貪,但壞朋友多,最終人地去又跟埋去,今次我都係學壞咗,貪左個便宜。朋友o係唔知邊度搵到團購蠔食自助餐卷$488 變成 $188,筍盤?! 不...做咗咁多年香港人,應該化哂。到場後等左 20分鐘,侍應話安排緊座位(但我地早半個月左右已經book左枱,咁都要再安排?)最終坐左o係門口外面咁滯,用摺枱,差在未摺椅,如果無蓋,真係以為自己食緊大排檔。一入場不停問我地食咩主菜,我答左句 : 頭盤都未食,晏D先叫轉個頭又問...坐低回回氣,朋友就急住出去拎嘢食,但返到黎只係得一堆牧草。車厘茄數十粒、生菜、沙律極少量,仲有兩件蛋多士,唔講仲以為友人減肥。到自己出動o既時侯一睇,食物枱好整潔,一眼睇哂,食物款式唔夠十樣,全部都係有營蔬果為主,有生菜、車厘茄、沙律同埋蛋多士。嗯... 即是我朋友頭round 已經試盡buffet美食!!排生蠔,條隊足夠沿住天橋排到對面死亡登記處,開蠔師父得2個,一個樓上果層開,一個樓下開,睇見佢地就慘,咒罵聲不斷。當然即遇上暴燥C9,「三隻?!無野呀,我一家人十幾個呀!!!!」其餘對話省略。到呢刻我終於知道點解個侍應會不停問食咩主菜蠔仔排夠牧菜吃夠,

轉個頭又問...

坐低回回氣,朋友就急住出去拎嘢食,但返到黎只係得一堆牧草。

」其餘對話省略。

到呢刻我終於知道點解個侍應會不停問食咩主菜

蠔仔排夠牧菜吃夠,叫主菜,我點左一個肉眼扒五成熟。

等左 15分鐘左右,主菜到,一句 : 「好刀功」
夠薄,夠細,出刀夠狠!!
唔知係扒太薄定刀太鋒利,我用肉刀切開好輕易,刀一出血即止,孖的...這是全熟!
再睇睇友人A o既7成熟,流血不止,變成重災區。
再睇睇友人B o既牛柳,哭泣聲不絕,這個是豬肝嗎? 還是點了牛柳粒炒飯忘記配飯?呢份牛柳大慨兩盒的達糖咁大,極奇精緻!!

用餐完畢,是次消費每人 $188+$48.8(加一)
最後到了附近餐廳補飛,食完自助餐仲要搵著落都係第一次。

多謝呢間餐廳,令我寫左第一篇OpenRice食評。
2011-03-20
$237 (其他)
庆祝纪念
纪念日