試試吓
不可一, 不可再, 要向"一品" 說不
試試吓
2012-12-28
关注
今日plan好同屋企人去工展會, 之後去呢到打邊爐, 仲係朝早打定電話book 枱 21:00 添. 點知...原來係百無任飲任食火鍋, 一開始就叫

湯底 : 秘製粥底鍋 - 無 就轉咗粟米椰子鍋, 個鍋只係有粟米椰子加上湯而已, 無特別.
香茜牛肉滑, 脆肉鯇片, 即炸脆魚皮, 鮮冬菰, 油麥菜, 唐生菜, 點心, 香菊蜜 - 全部無貨,
游水海蝦 - 每人一只已經不會動的蝦, 不過頭尚未甩.
肥牛 : 每人一片, 唔係太肥.
涮鍋羊肉卷 : 只有羊肉片, 無卷既, 每人一片, 都唔係太肥, 有D so.
芝士腸 : 普通芝士腸
酸梅湯 : 嘈佢先有一樽淡而無味既酸梅湯($28+10%)

21:40左右就將大排檔既醬料全部收走. 上菜嚟到呢到什麼都無就惟有同經理理論, 理論第一回合, 減收一個人錢, 即係幾佰蚊只有雪藏腸仔, 肥牛, 羊片同埋死蝦. 理論第二回合, 取消火鍋重新點小菜, 但係之前飲品照計數同加一.

比餐牌我地揀, 我地揀咗一個套餐,
鍋燒班頭腩 - 魚炸過, 爆香蒜子, 唔會好鹹, 當肚餓時幾好食.
薑蔥炒蟹 - 落完order個知客又走埋嚟講, 唔好意思我地無蟹. 無蟹就唔好比個餐我揀啦. 跟住轉咗炒龍蝦, 蝦肉都爽口, 惟只鉗無扑開, 硬到咬唔開啫.
雲耳干雞絲海皇羹 - 其實係雲耳絲, 雞絲, 雪藏小蝦(揚州炒飯個D呢) 豉油打獻水.
我地再加一個褔建炒飯 - 呢個算係食得飽既嘢喇.

10:30左右同我地講, 仲有無order要落, 我地師傅收工架喇. 大家成10:00先達成共試, 10:30就同我地講師傅收工. 唉....

火鍋料有1/3無貨, 一開始就出聲啦, 咁我地咪考慮轉食小菜囉. 開始唔出聲, 無貨又唔出聲, 收錢就識出聲, 真係不可一, 不可再.
魚鍋
褔建炒飯
褔建炒飯
赞好
检举
一間唔得既食店, 最終執粒收場.
2014-12-13