2019-03-23 805 浏览
餐廳:眾志堂 (沙田)地址:沙田香港中文大學崇基眾志堂係香港中文大學食飯,除咗善衡書院餐廳外,令一間比較常去嘅係眾志堂,眾志堂位於中大嘅山腳位置,係未園湖旁邊,坐係室外仲可以欣賞埋未園湖嘅美景,欣賞中大自然之美。下午一點幾,係餐廳嘅繁忙時份,一個人食飯嘅好處就係唔使咁難搵位,以往食開雙餸飯,今日見到有個平平地嘅葡汁魚柳飯($23)所以就諗住試吓。一貫我嘅作風,午餐當然要叫多飯啦,不過呢個飯就唔包任何嘅嘢飲或者湯喇,所以亦都係點解我鍾意善衡書院餐廳多啲,因為基本上佢都會包埋湯或者飲品。呢個葡汁魚柳飯極其量得五舊細嘅魚柳,其他都係汁同雜菜為主,簡單啲來講就好似汁撈飯咁,味道就唔差嘅,不過我覺得呢個飯連$23都唔值囉🤔如果可以多番幾舊魚柳都話好呀🥺不可一不可再,唔會再叫呢個飯食🙈
餐廳:眾志堂 (沙田)
地址:沙田香港中文大學崇基眾志堂

葡汁魚柳飯