2021-04-12
日日都經過呢間旺角新開既新式茶記,每次都好想試但係又每次都好多人,所以一直無試過,直到今日夜晚行過見到外面無人排隊,終於決定一試。餐廳裡面既裝潢好新朝好靚,無睇過餐牌真係唔會覺得佢係一間茶記。餐牌選擇夠哂多,有港式茶餐,可以叫餸食飯,亦都可以鋸扒,或者意粉,基本上諗得到既呢度都俾到你。最特別既係有每日精選燉湯,日日唔同款,每客$38,套餐就加$10就已經可以飲到。每日精選燉湯今日既靚湯係雙蓮鮮百合燉湯,非常足料,飲落個味好濃,最重要既係無味精,非常難得。叉燒滑蛋飯 $62叉燒滑蛋飯煮得好靚,滑蛋軟綿綿,而叉燒就半肥瘦,豉油比得唔夠多,下次可能會要多豉油油,因為佢比既飯都唔少,多d豉油先可以撈得哂,再加埋少少蔥吊味,高質之作。沙嗲金菇封門牛柳煲 $78比佢餐牌個「封門柳」吸引佐,因為一般餐廳真係未見過佢會標榜用封門牛柳去做沙嗲金菇牛煲,自己好鐘意食呢個部位,多數都要去街市牛肉檔特別留先有機會食到。而呢度又真係俾到封門牛柳你喎,認真surprise,食落真係有牛味,唔似其他餐廳經常煮到d牛鞋哂咁;另外我最鍾意既係佢比大量既粉絲,吸哂d濃濃既沙嗲汁,話佢係我食過最好味既沙嗲牛煲都不以為過。而
每日精選燉湯
叉燒滑蛋飯 $62
沙嗲金菇封門牛柳煲 $78
而且佢既出菜速度好快,落完單10分鐘內已經出到菜,仲要係熱辣辣,滾住咁上枱,真心勁。
蟲草花高湯浸白菜仔 $68
另外我地再點多一碟菜,佢既份量真係唔講得笑,4個人食都可能食唔哂,抵食!