2020-11-08
2020年11月1日 星期日今日嚟到日出康城,因為知道呢度嘅廣場第二期啱啱新開張,於是專登同老婆一齊嚟呢度行街,貪新鮮睇吓有咩舖頭,果然位置寬躺之餘,仲有特別嘅嘢賣,有類似sell文青嘅攤檔添至於餐廳,都有好多間陸續開幕,而我哋就睇中左呢一間餐廳,因為之前都試過其他分店,不過似乎呢一間有少少唔同因為見到餐牌多咗好多新菜式,有啲仲要係fusion菜,就咁睇個名都覺得好特別,感覺食物種類好豐富點完餐之後首先有嘅係飲品,我要左杯Cocktail,主要以橙汁為主,飲落去酒味唔重,同時間唔會太甜,橙味幾濃之後有和牛粒煮貝殼粉,貝殼粉可以掛汁,所以咬落去食到和牛味之餘,醬汁都好香濃。至於和牛唔會太過靭,而且有咬口呢個係炸海鮮拼盤,有幾款唔同嘅炸海鮮,包括炸魷魚圈、炸軟殼蟹、炸蝦仁等等,我覺得最特別嘅係有炸白飯魚,好少餐廳會有呢個組合,而且真係炸得幾香脆,唔會太過油膩,點埋沙律醬味道會更加豐富然後有蟹肉墨汁意大利飯,蟹肉帶出嚟嘅鹹香同墨汁意大利飯好配合,而且飯煮得啱啱好,唔會太過乾身或者太腍,份量都足夠兩個人食呢個係香炸單骨雞鎚,估唔到份量都唔少,目測都有六七隻,每一隻都炸得好香,咬落去雞肉係嫩滑又
呢個係香炸單骨雞鎚,估唔到份量都唔少,目測都有六七隻,每一隻都炸得好香,咬落去雞肉係嫩滑又充滿水份,醬汁更加有畫龍點睛嘅效果,酸酸地可以解除雞鎚嘅油膩
最後有甜品雪糕香蕉燒棉花糖pizza,估唔到薄餅都可以成為甜品,香蕉同棉花糖焗完之後有少少焦嘅效果,令到棉花糖好似可以拉絲咁,而且上面仲有一舊雪糕,一冷一熱感覺唔錯
整體來講我覺得呢一間the point比起其他分店更加有特色,而且菜式更加豐富,下次有機會黎一定會再嘗試其他唔同嘅菜式