2020-07-25
有時一個人食飯諗唔到食乜,最方便就係茶餐廳,貪佢乜都有又夠快。當日去開旺角要食晚飯,經過間茶餐廳好唔似旺角,因為佢哋嘅裝修好新穎,坦白講,我比佢嘅裝修吸引咗入去。見到餐牌,真係乜都有,連四川菜都有,雖然感覺好唔茶餐廳,我都叫咗個水煮魚試吓。嘢食嚟到,果然唔係一間普通茶記,首先個水煮魚有heart啦,用煲仔上,可以保持住溫度,因為水煮魚呢樣菜本身多油,如果一凍好易變得唔好食,所以依個位都幾好。雖然只係普通嘅飯,但係佢個碗真係好靚,好match依間茶記有心思嘅裝修,一個普通客飯都令我幾驚喜。再講味道,首先我唔會預佢嘅水煮魚好似川菜館咁咁正宗啦,但依個魚一啲都唔失禮,夠香夠麻,辣度都係正常香港人食開嘅,配菜好足,咸酸菜都好夠正,最重要係佢大大份,啲魚滑而且好似食極都仲有咁,咁先係茶記嫁嘛,大大份夠飽肚。另外仲叫多咗個浸菜,本身諗住求其雞湯浸啦,但佢係用好似有啲豆漿味嘅湯底去浸,夠味之除又唔會浸得太淋,依個都係我意想不到嘅。整體嚟講,依間茶記食物都有水準,但我最欣賞係佢成個裝修同格局,令到我覺得好有feel,而且餐具都好有心思,下次我經過都會入嚟再試其他嘢!