2024-05-03 1087 浏览
咪以为 #小秘书 净系钟意 #打边炉 😏 其实我周不时都会同屋企人到 #酒楼 叹茶☕️ 比自己好好享受吓难得嘅慢活🌱 屋企两老几乎每日中午都会出去 #饮茶,所以要揾好嘅点心,一定要请教佢哋🤭 阿妈话近排同老窦去「星海」饮过亲戚嘅婚宴,食物唔错之余,装修又几骨子,而且地方够晒大又干净,可以谂谂‼️既然有人揾埋地方,饮完茶我又可以顺路去附近嘅 #Outlet 同 #工厦寻宝,梗系照跟啦🤭🤭嚟到「星海」,刚好系下午茶时间☕️ 估唔到平日嘅 #下午茶时段 都会咁墟冚😅 成朝无食过嘢嘅我,个肚已经饿到打鼓😅 本来谂住先叫几个 #点心 顶住先,点知就被隔离枱𠮶碟 #姜葱桶蚝 嘅香气吸引住💨💨 所谓人一世物一世,想食就食… 照跟‼️肥美嘅 #桶蚝 由铁板上,未上枱远远已经闻到蚝香,si le sa la 声不断… 彷佛好似喺度叫我哋「食我啦 食我啦!」🤭🤭 热到烫口嘅蚝肉非常鲜味,夹埋啲姜葱一齐入口,份外惹味🤤 另外我哋点嘅 #点心 味道同质素都唔错,成粒乒乓波咁大嘅 #虾饺王,一啖咬落去几乎都系虾仁,馅料十分丰富🤤 #鲍鱼烧卖 造型够晒精美,至啱识食嘅我哋🤤 值得一赞嘅系佢哋嘅 #瑶柱花胶灌汤饺,汤底好鲜

肥美嘅 #桶蚝 由铁板上,未上枱远远已经闻到蚝香,si le sa la 声不断… 彷佛好似喺度叫我哋「食我啦 食我啦!」🤭🤭 热到烫口嘅蚝肉非常鲜味,夹埋啲姜葱一齐入口,份外惹味🤤 另外我哋点嘅 #点心 味道同质素都唔错,成粒乒乓波咁大嘅 #虾饺王,一啖咬落去几乎都系虾仁,馅料十分丰富🤤 #鲍鱼烧卖 造型够晒精美,至啱识食嘅我哋🤤 值得一赞嘅系佢哋嘅 #瑶柱花胶灌汤饺,汤底好鲜甜,#灌汤饺 皮薄足料,就连腌尖嘅阿妈都比个like佢呀🤭🤭 最后我哋点咗个 #子姜皮蛋酥 做甜品,入口松化,味道甜甜地又有子姜嘅独有味道,原来传统嘅甜点又真系几好食㗎㖞🤩

📍 星海 星海荟 (观塘)开源道79号鳄鱼恤中心2楼
2024-05-02