2019-09-09 2271 浏览
今晚无饭开,本来都打算返屋企煮面食,咁啱同个朋友倾开偈,大家都无饭开,摘日不如撞日,索性约出嚟聚聚吹吓水。因为都喺闲聚,大家又喺晌中环返工,所以,就拣咗嚟「马祖台湾养生汤面馆」,食碗养生汤面。餐厅属小店格局,其实,仲有楼上嘅,不过,就无走上去睇。而厨房设晌楼下,所以,下层嘅空间唔太大,然而,装修企理,地方整洁光猛。餐牌一大张A4底面两版睇晒,一版喺所有主食,以养生汤底做成不同嘅口味,一共11款,可配米线或白饭,部份款式更可配手工面,定价为$65-$77,无加一服务费。反转嘅另一版,就喺不同嘅饮品同一啲小食,前者都几多特色嘢㖞,好似自家制冷泡茶、冷萃咖啡、荔枝乌龙茶、黑糖姜母茶、牛蒡茶……等等。Nescafe云石牛奶咖啡 $18、荔枝乌龙茶 $10小弟一向都喜欢叹吓咖啡,见呢度有款「雀巢」出嘅牛奶咖啡,卖点喺「冷萃」,即喺低温慢萃,即喺好似冰滴咁。入口个咖啡味较清醇,奶味偏重,几啱我饮。友人就要咗荔枝乌龙茶,佢话茶底颇清香,而荔枝味非常突出。药膳农场醉鸡米线 $67大大碗嘅药膳米线,上到枱时散发出好浓嘅药材香气,真喺唔讲得笑,所以,即时饮番啖,感觉喺好真材实料,浓而不浊;配上滑溜嘅米线,
Nescafe云石牛奶咖啡 $18、荔枝乌龙茶 $10

Nescafe云石牛奶咖啡、荔枝乌龙茶
Nescafe云石牛奶咖啡
药膳农场醉鸡米线 $67

大大碗嘅药膳米线,上到枱时散发出好浓嘅药材香气,真喺唔讲得笑,所以,即时饮番啖,感觉喺好真材实料,浓而不浊;配上滑溜嘅米线,好食,份量又足。啲鸡件亦都好嫩滑,渗出微微酒香,皮下脂肪少,同埋,好有鲜味。呢一碗药膳米线,如果晌秋冬嚟食,唔单具养生、食疗之效,感觉更令人暖和呀!
药膳古早牛肉汤手工面 $75

其实喺平常食嘅台湾牛肉面嘅药膳版,汤色深沉醇厚,比起我试嘅药膳农场鸡米线,个汤嘅肉味更浓郁,但又不失药材所带嚟嘅香气。啲牛腩裁得好大件,炆得入味而松化,喺心机之作;而手工面呢,耐浸又具咬口,友人大赞成碗牛肉汤手工面都好有质素,牛肉汤配上药材,甚有惊喜。
药膳古早牛肉汤手工面
本来都喺打算同老友短聚,但入夜嘅中环内街,显得好宁静,是夜客人亦唔多,不知不觉间,倾咗成粒钟,店员亦主动帮忙执拾枱面,仲低声一句慢慢坐。