2015-10-26 2120 浏览
猪仔约定我星期日晏昼去太古UA睇"巫间猎人",本来打算中午系太古城食大家至爱嘅担担面 㗎!是日我比约会时间早咗到,唯有行下康怡广埸先,无意间见到N年前曾经帮衬过嘅酒家 ~"玉桃轩",印象中嘅嘢食唔错 ,估唔到搬咗去康怡广场啫!门口度下度下,见到假期做紧下午茶优惠 , 2点后点心一律85折啊,茶位每人7蚊 添!猪仔钟意食点心,时间又啱啱好摄到呢 !猪仔一听,急不及待go go go……酒家装横雅致,我俩被安排坐4人圆枱,舒适自在 !两个人点住6个点心先 :-1.春风得意肠粉 : 通常呢款肠粉,内饀系炸両。但呢碟刚刚相反,内饀系猪仔至爱嘅春卷 啊!好在无点春卷啫 !肠粉皮滑,咬落嘅春卷仍略带微脆,好味道!2.金粟煎墨鱼饼 : 我几钟意食墨鱼饼,但猪仔就麻麻,仲话预佢一件够 !呢碟墨鱼饼煎得几靓 ,用左墨鱼、粟米粒、香菇粒、甘荀粒等打成胶,再加蛋汁煎成饼。口感爽脆弹牙 ,猪仔今次唔止食一件添!3.水晶赛螃蟹饺 : 简直系点心中嘅亮点 !一睇卖相,极之晶莹剔透,绝非虚有其表㗎!皮超薄、内饀足 ,差d满到漏泻嘅螃蟹肉,口感滑溜溜,美味无穷 !4.玉桃晶莹虾饺
㗎!
~"玉桃轩",印象中嘅嘢食唔错
, 2点后点心一律85折啊,茶位每人7蚊
添!猪仔钟意食点心,时间又啱啱好摄到呢
两个人点住6个点心先
1.春风得意肠粉
啊!好在无点春卷啫
!肠粉皮滑,咬落嘅春卷仍略带微脆,好味道!
春风得意肠粉
2.金粟煎墨鱼饼
: 我几钟意食墨鱼饼,但猪仔就麻麻,仲话预佢一件够
!呢碟墨鱼饼煎得几靓
,猪仔今次唔止食一件添!
金粟煎墨鱼饼
3.水晶赛螃蟹饺
: 简直系点心中嘅亮点
!一睇卖相,极之晶莹剔透,绝非虚有其表㗎!皮超薄、内饀足
,差d满到漏泻嘅螃蟹肉,口感滑溜溜,美味无穷
4.玉桃晶莹虾饺皇
: 果然系皇者!皮够薄,夹𠮶阵唔会散开!虾只肉质弹牙,好食啊
玉桃晶莹虾饺皇
5.手打香茜牛肉球
: 一睇靓仔卖相,就知系小鲜肉
!牛肉多过粉!牛肉球口感极其鲜嫩
,加左香茜,更加爽香!
手打香茜牛肉球
6.蟹籽蒸烧卖皇
: 巧多蟹籽
,猪肉虾肉鲜美可口, 无得输
蟹籽蒸烧卖皇
7.冰花沙翁
: 食食下点心,忽然眼前一亮
, 行过嘅侍应生捧住一碟貌似我俩至爱嘅高力荳沙
啊!点解点心纸名单上无嘅呢?!侍应生话系刚刚推出,要唔要吖?!我地点会say no呢
!咬落先发觉无荳沙饀㗎
!外层系满布砂糖嘅松化沙翁啰,都唔错呀!
冰花沙翁
估唔到下午茶时段,绝无欺场,一样食到高质素嘅点心
, 性价比高

饱餐一顿后,开心去睇戏
2015-10-25
等候时间
3 分钟 (堂食)
春风得意肠粉
金粟煎墨鱼饼
玉桃晶莹虾饺皇
手打香茜牛肉球
蟹籽蒸烧卖皇
  • 水晶赛螃蟹饺,玉桃晶莹虾饺皇,
  • 手打香茜牛肉球,蟹籽蒸烧卖皇,金粟煎墨鱼饼,