2024-03-20 51 浏览
香港都开咗唔少马来西亚新加坡菜。而位于西营盘嘅马六系我比较钟意嘅一间新加坡菜餐厅。周末同屋企人去咗马六食下午茶餐, 马六嘅下午茶餐单止份量足够,而且价钱适宜值得一试。巴东牛肉饭:原本系印尼嘅名菜改成嘅马来西亚式巴东牛肉饭。香甜软糯嘅椰汁饭,配上花生鱼干同香嫩嘅牛𦟌肉,味道绝配!娘惹大虾喇沙掺掺:出名嘅新加坡菜香浓嘅椰汁汤底喇沙好饮!配上足料嘅海鲜大虾,CP值极高!新加坡蛋黄鱼皮:每次嚟马六必点嘅小菜。啱啱炸起嘅香脆鱼皮加上香味十足嘅咸蛋黄酱,令人食指大动停不住口😋娘惹焗酿蟹壳:新鲜焗起嘅蟹壳,蟹肉香浓口感顺滑,味道几出色,值得一试。咖央多士:新鲜烤好嘅多士,配上大块牛油同咖央将,极邪恶但味道非常好味嘅甜品系我至自爱😍