2020-11-24
👩🏻🤝👨🏼銅鑼灣覓食早兩日上完急救重溫,咁啱朋友話要出銅鑼灣買嘢,所以就順個便去銅鑼灣覓食啦,因為同親呢堆朋友約食飯總會輪住有人提議食泰菜(唔知點解🤣)今次又促成一次泰菜晚餐喇🤤今次位於銅鑼灣幾新嘅tower535地庫嘅小曼谷泰國美食站,去個陣仲早唔洗等位有得直入,門口仲有大大架火車模型係到可以打下卡🤓🥢泰式馬拉盞炒芥蘭我原本一向都好鐘意馬拉盞炒菜,今次朋友揀咁芥蘭,份量唔算好多,但即叫即炒夠鹹香好惹味🤤🥢香芒蟹肉炒飯個人終於第一次覺得水果煮熟嘅飯係好味🤣但蟹肉略略嫌少咗啲,朋友唔講起都唔發現係有蟹肉🤔🥢串燒今次叫咗雞/豬/牛/牛舌各一串,口感唔錯,唔會乾爭爭,鐘意佢配埋嘅醬汁😚🥢泰皇咖喱法包軟殼蟹咖哩味香得嚟唔會太辣,軟殼蟹脆卜卜,曼鐘意係個包浸滿咗啲汁,好軟好入味,好正🥢泰式奶茶/泰式咖啡/龍眼冰因為餐牌到有分港式同泰式奶茶,我都再三同店員confirm係要泰式奶茶,不過味係樣但好淡🥲小失望 朋友飲嘅泰式咖啡同龍眼冰就不過不失🥢原隻芒果糯米飯始終唔係當季啦,芒果好酸😂 不過食得泰菜點都要加個芒果糯米飯作結🤤
🥢泰式馬拉盞炒芥蘭
🥢香芒蟹肉炒飯
個人終於第一次覺得水果煮熟嘅飯係好味🤣
但蟹肉略略嫌少咗啲,朋友唔講起都唔發現係有蟹肉🤔
🥢串燒
🥢泰皇咖喱法包軟殼蟹