2017-06-09 57 浏览
自從搬咗去將軍澳之後,已經好少再出旺角食放題,有時真係好想食返夠本,可惜山長水遠,懶得出門。最近上網發現藍田都有一間富田和食亭放題,評價唔差,而且價錢非常抵食。富田放題嘅內容,同旺角嘅不相伯仲,今晚決定黎試吓。呢一區嘅放題日式料理比較少,所以今晚full booking 甘滯。分左時節,七點前入座比較抵,所以我哋6:45已經急不及待咁入咗餐廳。枱面上就已經準備好各種顏色嘅點菜紙,果然種類好多,見到都興奮。Wasabi 同醬油都準備埋,服務唔錯,等食客可以一坐低就即刻點菜。先黎個雜錦刺身先!三文魚、北海道蟹柳、吞拿魚、希靈魚、赤貝、甜大蝦、𩶘魚、八爪魚、北寄貝。。。全部都要!唔使5分鐘,佢哋已經將我地既刺身送過嚟,上菜速度快得驚人,完全冇浪費到我哋嘅時間。抵讚!三文魚、北海道蟹柳同希靈魚係我最中意既刺身。應該係流量快所以夠新鮮、百吃不厭。食完刺身,當然唔會錯過佢哋嘅壽司。花之戀、帶子、赤貝、火焰三文魚、火焰左口魚邊,全部唔夠10分鐘上枱,真係令到食嘅節奏非常暢順,中間冇空餘時間,快靚正! 帶子、赤貝同花之戀,份量都大大舊!小食方面,我都食咗佢哋嘅枝豆、螺肉同蟹子沙律。呢度非常人性化,所有

富田放題嘅內容,同旺角嘅不相伯仲,今晚決定黎試吓。

先黎個雜錦刺身先!

食完刺身,當然唔會錯過佢哋嘅壽司

帶子、赤貝同花之戀,份量都大大舊!

小食方面,我都食咗佢哋嘅枝豆、螺肉同蟹子沙律。

呢度非常人性化,所有份量都是以自己填嘅人數決定大細。所以可以叫少少嚟試吓,唔會食得太飽,又可以試更多嘅種類。

一口牛柳,夠入味,吃完清淡既壽司,最啱用嚟刺激一下味覺。

佢哋嘅天婦羅做得出奇地有水準,不油不膩,剛炸完外皮酥脆,天婦羅蝦、蕃薯都唔錯。

鍾意食串燒嘅朋友,都可以試下佢哋雞軟骨。腸仔係好似燒嘢食嘅蜜糖腸甘。

炸物我幾鍾意佢哋嘅芝士年糕同埋炸紫薯,一甜一鹹,都做得唔錯。

最後既甜品,我最鍾意食嘅就係迷你版豆腐花,食一盒又好似唔夠喉,再加杯雪糕就perfect!

成晚最抵讚就係食物嘅上枱速度非常快,兩個小時食不停,係一般放題少見嘅節奏。