2023-10-15 22 浏览
成日想同男朋友食omakase但佢唔食得魚生,揾到呢間肉料理tasting menu又有牛又有魚,幾適合我地,openrice book仲有8折~首先嗌左2杯而今純米吟釀,清甜易入口,唔會太嗆蓋過食物鮮味頭盤3樣係以大豆做題材,我比較鍾意豆腐銀魚mousse,豆味香甜,口感輕盈幼滑另一頭盤係阿根廷赤海蝦,肉質爽彈,蝦頭膏配海葡萄水雲,有濃濃海水氣息,鮮味醒胃牛舌三味😋😋勁愛牛舌,慢煮48小時,肉質特別軟腍。最鍾意配柚子燈籠椒同埋wasabi,清新唔膩~一夜乾漬鮭魚子約克布甸好有驚喜👍🏻三文魚子同埋外脆內軟嘅布甸入口爆漿,咸甜融為一體,意想唔到咁夾牛骨髓蛋黃拌飯最愛呢道菜😋餐廳將牛骨髓起咗出嚟,經烹調後質感軟綿,連同和牛燉肉,撈埋七星米飯,滑溜既生蛋黃同燉肉醬汁都令味道提升😋北海道椰子牛Medium既西冷,外層富焦香,肉味略帶微甜,可以配埋伴碟既柚子鹽/蒜片/wasabi,同埋啲季節性蔬菜/漬物一齊食解膩。最後以Sakurao gin浸過既Baba cake作結。蛋糕酒味濃郁,夾埋有青瓜粒既雲呢拿雪糕就好refreshing。另外佢個朱古力曲奇都好出色,一搣開就係半溶既朱古力醬,朱古力味

首先嗌左2杯而今純米吟釀,清甜易入口,唔會太嗆蓋過食物鮮味

一夜乾漬鮭魚子約克布甸

牛骨髓蛋黃拌飯

北海道椰子牛

最後以Sakurao gin浸過既Baba cake作結。蛋糕酒味濃郁,夾埋有青瓜粒既雲呢拿雪糕就好refreshing。另外佢個朱古力曲奇都好出色,一搣開就係半溶既朱古力醬,朱古力味又唔會過甜,好想食多塊🤤🤤