2022-09-17
前日帶咗媽咪去試一間位於上環嘅蠔吧,位置非常隱世,環境清幽,坐得又舒服,絕對係一個傾偈嘅好地方☺️ 而且嘢食質素頗高,值得推薦一下!當日我哋嗌咗一個set,有嚟自世界各地嘅靚生蠔🦪,由淡味食到濃味。首先係日本蠔,金屬味同海水味都較淡,但夠哂肥美大隻😌 跟住到法國嘅Roland Lambert同Ostra Regal,兩隻口感都係爽口扎實啲,但又帶啲啲堅果味,而後者食落更清甜🤤 之後就到嚟自南非嘅Saldanha Bay,海水味重啲啲,但同樣食到佢嘅清甜,最後就係同樣嚟自法國嘅Ancelin,係海水味同礦物味最重嘅,但食落同樣勁有鮮味!🐌 法式蒜蓉牛油焗田螺 $98食完頭盤,之後嗌咗個焗田螺,一上到嚟個牛油味已經勁香,田螺焗得有少少外脆內軟嘅口感,蒜香味幾濃郁,幾唔錯👍🏻 而薯蓉都充滿咗牛油香味,如果再幼滑啲就perfect啦!🍟 芝士焗薯條 $78估唔到佢個焗薯條都幾大份,面頭加咗蕃茄、洋蔥同埋墨西哥辣椒仔🌶,令到佢即刻昇華咗,變咗墨西哥風味,呢隻薯條都係第一次試😳 食落帶有少少辣味,再加埋焗香咗嘅芝士一齊食,非常惹味😋見到佢寫「原隻龍蝦」已經好吸引🤩 店員好貼心教我哋將蝦頭啲膏撩出嚟,
生蠔
🍟 芝士焗薯條 $78